Факт е, че в последните години жилищата стават по – малки. А това означава и по – малки стаи и съответно ограничени възможности когато декорираме. Вече са далече дните, когато обзавеждахме дневните с големи и тежки дивани. Днес те отстъпват място на по - малките, изчистени и раздвижени модели. Така е и в трапезарията. Няма ги дългите маси за 12 души, защото малкото квадратни метри идват със своите изисквания. И говорейки за малка трапезария, ето няколко съвета за създаването на кът за хранене, който да е ефективен и удобен:
1. Изберете кръгла маса.
Кръглата маса е гъвкава в смисъл, че можете просто да сложите допълнителен стол, за да се смести някой. Или ако е разтягаща се, да сложите дъска, с която ще увеличите мястото.
2. Сложете пейка.
Ако трапезарията позволява маса за хранене с нормален размер, но е тясно, помислете за пейка. Съчетайте със столовете или заложете на контрастиращи мебели. В случай, че масата е хубава, не я покривайте, а покажете красотата й.
3. Ако имате голяма идея, изпълнете я.
Малката трапезария не бива да ви спира да реализирате някоя ваша идея. Сложете голяма ярка картина, закачете по – различна лампа, която да кореспондира с декора, смесете различни по стил и цвят столове. Това ще привлече погледите и малкият размер няма да има значение.
4. Добавете винтидж елемент.
В модерната трапезария, винтидж шкаф или бюфет ще стои прекрасно. Така ще създадете място за чинии, покривки, посуда, но и ще добавите интересен елемент.
5. Добавете щипка блясък
Малката трапезария, макар и само за 2-3 души може да се превърне в звезда с помощта на ярък цвят. Помислете за ярки шкафове или лъскави повърхности, които ще променят атмосферата и излъчването.