Няма да е тайна ако кажем, че кухнята е сърцето на всеки дом, а освен за готвене, често се превръща и в мястото, на което семейството се събира. Затова от особено значение е нейното оформяне, правилно зониране и създаването на уют. Предлагаме ви няколко основни правила, които да следвате когато избирате или планирате кухня. Така ще си гарантирате и перфектната вечеря!
Правилно оформление
Когато избирате кухнята, помислете внимателно как ще я оформите. Запомнете, че имате три важни зони – мястото за съхранение (около хладилника), за миене и приготвяне на храната – около мивката и за готвене (котлоните и фурната). Подредете ги така, че достъпът от едната до другата зона да става безпроблемно и лесно.
Измерете
Когато поръчвате шкафове и етажерки измерете и съобразете пространството между стените, както и височината, на която ще ги поставите. Няма да е приятно да си удряте главата в ниските шкафове или да се налага да се качвате на стол за всяко бурканче или чаша. Освен това обърнете внимание и на широчината на шкафовете и вратичките.
Цветовете
Ако не искате помещението да изглежда претрупано и особено ако кухнята ви е малка, заложете на неутрални и светли нюанси. Освен това те дават чувство на чистота и свежест. Ако все пак държите на цветна кухня, изберете пастелни меки тонове като светло зелено, бледо лилаво или жълто.
Отделете всекидневните прибори
Не е нужно да държите скъпия китайски сервиз при чиниите и чашите, които използвате всеки ден. Определете си посуда, която е за всекидневно използване и дори да счупите нещо, да не съжалявате.
Не забравяйте растенията
Дори и кухнята има нужда от свежест и зеленина. За целта може да оформите няколо саксии с подправки. Така ще освежите помещението и ще имате под ръка докато готвите.