20 начина да направите малкото пространство на изглежда по-голямо

20 начина да направите малкото пространство на изглежда по-голямо

Малка кухня, ниски тавани, тесни пространства – всичко това кара много хора да смятат, че имат възможност за доста ограничен дизайн на жилището си. Това обаче съвсем не е така. Ето и нашите идеи как да направите малката стая да изглежда по-голяма.

1: Изберете правилните пердетаАко изберете пердета в същия като стените цвят ще придадете чувство на обем на помещението. Избягвайте тежките и дебели завеси.

2: Колкото може повече естествена светлинаНе използвайте перваза на прозореца за етажерка за книги или да наредите цветята. Мястото около прозореца трябва да винаги чисто и свободно. Дори и най-малаката стая ще изглежда по светла, комфортна и приветлива.

3: Мебели повдигнати на крачетаНезависимо дали тава въпрос за диван или легло, работна маса или скрин, едно от правилото да изглежда стаята по-голяма е мебелите да са повдигнати от земята.

4: Ред у домаПомислете внимателно как да подредите нещата у дома и се старайте да нямате разхвърляни обувки, дрехи или неща, които заемат място. Избягвайте твърде много възглавници и декорация.

5: Основните цветове да са натуралнитеНикога няма да сгрешите ако изберете светли, пастелни цветове за стените, тавана и за някои мебели.

6: Използвайте готови текстилни изделияНе се страхувайте да купувате готови текстилни изделия, защото така лесно ще можете да съчетаете десените. А когато те съвпадат, се създава илюзия за по-голямо помещение.

7: Многофункционални мебели 

Винаги е добре да предпочетете мултифункционалните мебели – диван, който става легло или падаща маса за кухнята, стол на колелца, който може да се използва в различни стаи. Нещата в малката стая е хубаво да бъдат мобилни, което позволява лесното им премествате или разместване.

8: Използвайте огледалаОгледала, разположени близо до прозореца правят стаята много голяма. Вариант са също и огледала на вратите на гардероба или на вратата на стаята.

9: Балансиран избор на мебелиМалко мебели с по-голям размер е начин да се спести място. Но ефектът е обратен в съчетание с малки мебели. Затова ви съветваме да изберете мебели сравнително еднакви по размер и по-малко на брой.

10: Използвайте височината на стаята максималноЧудесен начин да спестите място е шкаф за книги до тавана. В началото може да ви се струва твърде голям, но събира много неща и пести място.

11: Направете прозорците по-високи Закачете завесите високо и ги пуснете до пода. Изберете такива, които да не са тъмни или тежки, за да създадете усещане за п-голямо порстранство.

12: Подредени рафтовеОставете няколко свободни рафта, за да придадете повече простор. Големите книги поставяйте близо до пода, а снимки на нивото на очите.

13: Не подреждайте мебелите по дължина на стенитеНе се страхувайте да слагате масата или дивана диагонално на стаята или направо по средата. Оформете комфортно и удобно за живеене място, а не дансинг в средата на стаята. Слагайки нещата покай стената показвате колко малко място имате, а не го увеличавате.

14: Акцент на стенитеБоядисвайки една или няколко стени в по-тежък и ярък цвят също може да създаде чувство за повече пространство. Може да използвате декоративен тапет за същия ефект.

15: Ярък таванОбикновено се твърди, че таванът в малката стая задължително трябва да е бял. Това не е така. Опитайте и го направете в ярък цвят в съчетание със светли стени и ще видите ефекта.

16: Раиран подТози вариант определено не е за всеки, но определено е начин да създадете повече пространство в стаята.

17: Използвайте прозрачни мебелиСтъклена маса или прозрачни столове от висококачествен материал са страхотно решение за малки стаи. Те създават чувство на лекота. 

18: Голям брой осветителни телаОсветлението в една стая трябва да е в изобилие. Заложете на много на брой осветителни тела и насочете светлината нагоре.

19: Картина като декорМясто за картини има във всяка стая. Ако сложите голяма картина на стената може да създадете чувство за пространство и в малката стая.

20: Високи вратиВисоките врати създават илюзия за по-висок таван, а оттам и повече пространство.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...