Консумацията на тези 3 хранителни вещества може да забави стареенето

Консумацията на тези 3 хранителни вещества може да забави стареенето
Източник: unsplash.com

Все по-ясно е, че това, което ядем, влияе пряко върху здравето ни с напредване на възрастта. Част от животинските протеини се свързват със сърдечно-съдови заболявания и други проблеми. Ултрапреработените храни се свързват с диабет, рак и редица хронични състояния. Здравословното хранене е крайъгълен камък на здравословното остаряване. Но въпросът не е само да избягваме твърде много захар и мазнини. Нови данни показват, че избягването на конкретни хранителни вещества и осигуряването на достатъчен прием на други може реално да влияе върху това колко бързо старее тялото.

Истината е, че хранителните навици често се свързват или с ускорено, или със забавено стареене. А три от тях се очертават като потенциални „съюзници“ срещу ускореното остаряване.

Днес ви показваме, кои са тези три хранителни вещества, свързани със забавено стареене

Първото е куместрол - противовъзпалително средство, което се намира в храни като соеви зърна, зелен фасул, спанак и други растителни източници. Изследователите смятат, че куместролът имитира действието на естрогена. Това може да има защитен ефект срещу сърдечни заболявания и диабет.

Второто е бета-каротин. Тялото го използва, за да произвежда витамин Той подпомага здравето на кожата и очите, може да влияе благоприятно на репродуктивното здраве и да защитава имунната система. Може да се набави от сладки картофи, спанак, моркови, пъпеш и кайсии.

Третото е арахидинова киселина - наситена мастна киселина, която според изследователската организация Metabolon може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания. Арахидиновата киселина се среща във фъстъченото масло и какаовото масло.

Заедно с това изследователите дават кои други хранителни компонента се свързват с ускорено остаряване.

Консумацията на тези 3 хранителни вещества може да забави стареенето

Добавената захар - тя може да насърчи оксидативния стрес и възпалението в организма, което води до по-бързо стареене на клетките.

Бехеновата киселина - наситена мастна киселина, която се свързва с по-високи нива на холестерол. Може да се намери в храни като ядки макадамия, тамаринд и черен бъз, както и в други растителни източници.

Арахидоновата киселина - полиненаситена омега-6 мастна киселина, която може да увеличи възпалението. Обичайно се съдържа в птиче месо, месо, риба, морски дарове и яйчни продукти.

Витамин А също попада в групата на свързаните с ускорено стареене, но причината е в прекомерния прием. Според изследователите излишъкът може да доведе до чернодробна токсичност.

Какво означава това за ежедневното меню

Общото послание на изследването е в синхрон с вече познатите препоръки. Препоръчва се хранене, богато на разнообразни растителни храни, и ограничаване на наситените мазнини и добавената захар. Авторите подсказват, че си струва да се обърне внимание не само на храната, но и на състава на козметичните продукти. Част от веществата, определени като по-неблагоприятни, се срещат и в козметика като овлажнители и фон дьо тен, макар че това конкретно проучване се фокусира върху храненето.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...