Случвало ли ви се е да приберете всичко от покупките директно в хладилника с мисълта, че така ще издържи по-дълго? Оказва се, че не всичко е по-свежо на студено. Някои храни губят вкуса, текстурата и дори полезните си качества при охлаждане.

Някои храни няма никаква нужда да бъдат съхранявани в хладилник. Вижте кои продукти страдат от студената среда: &nbs...
22/11/2015Ето кои е по-добре да държите извън хладилника.
1. Цели пъпеши
Оставени на стайна температура, развиват повече полезни антиоксиданти като бета-каротин. След като ги разрежете – тогава вече в хладилника.

Само с няколко прости стъоки вашият хладилник ще бъде чист и организиран, а вие няма да губите време в търсене. Пред...
03/06/20162. Босилек
Тази ароматна билка не понася студа – листата ѝ почерняват. Поставете я в чаша вода и я покрийте леко с найлонов плик, като букет във ваза.
3. Картофи
В хладилника нишестето в картофите се превръща в захар – това променя вкуса и текстурата. Съхранявайте ги на тъмно, хладно и сухо място.
4. Краставици
Краставиците са чувствителни към студ – охлаждането ги прави кашави. Най-добре се съхраняват на стайна температура и се консумират бързо.
5. Лук
Целите глави лук се нуждаят от въздух. Дръжте ги далеч от картофите, защото взаимно ускоряват развалянето си.
6. Домати
Студът променя аромата им. Дръжте ги на плота, за да узреят добре и да запазят свежестта си.
7. Кафе
Хладилникът създава влага и нарушава аромата на кафето. По-добре е да го съхранявате в плътно затворен съд в шкафа.
8. Чесън
Подобно на лука, чесънът се нуждае от суха среда. В хладилника пониква и се разваля по-бързо.
9. Лют сос
Благодарение на оцета, лютият сос спокойно може да стои в шкафа. В хладилника може дори да изгуби част от лютивостта си.
10. Мед
Той е естествен консервант – при студ става твърд и кристализира. Съхранявайте го на сухо и тъмно място.
11. Нарязан хляб
Хладилникът изсушава хляба. Ако ще го консумирате в близките дни – дръжте го на плота, а остатъците замразете.
12. Ядки
Не е нужно да ги държите в хладилника – достатъчно е да са в затворен съд на тъмно и прохладно място. Хладилникът е само при нужда от по-дълго съхранение.
13. Авокадо
Ако е твърдо – оставете го да узрее на плота. Можете да го приберете в хладилника едва след като омекне, ако няма да го изядете веднага.
14. Праскови, нектарини, кайсии и сливи
Тези плодове узряват най-добре извън хладилника. Охлаждайте ги само при необходимост.
15. Зехтин
Хладилникът го прави мътен и гъст. По-добре е да го държите на тъмно и хладно в шкафа.
16. Чушки
Те губят своята хрупкавост при студено съхранение. Съхранявайте ги в кошница на кухненския плот.
17. Туршии
Благодарение на соления разтвор туршиите не се нуждаят от охлаждане – поне докато не отворите буркана.
18. Шоколад
В хладилника се получава бял филм по повърхността му. На стайна температура той запазва вкуса и структурата си.
19. Патладжан
Студът може да развали вкуса му. Ако планирате да го сготвите скоро, дръжте го извън хладилника.
20. Цяла диня
Подобно на пъпеша – ненарязана диня е най-добре да се съхранява на стайна температура. След като я разрежете, я покрийте и охладете.