Знаете ли, че според статистиката едно средностатистическо домакинство изхвърля около 20% от храната, която купува? Това са хиляди левове годишно. И често причината за това е неправилното съхранение. Ето защо в няколко статии ще ви даден ценни съвети за това, как да съхранявате продуктите така, че да бъдат свежи възможно най-дълго време.
1. Контрол на влагата в хладилника
Застелете дъното на чекмеджетата с хартиени кърпи. Те ще помогнат за абсорбация на излишната влага и ще запази храните свежи.
2. Съхраняване на гъби
Можете да предпазите гъбите от бързо разваляне, като ги увиете в хартиени кърпи, преди да ги охладите.
3. Домати
Ако забележите, че доматите започват да се набръчкват, ги нарежете на резени и ги изпечете на слаба фурна, за да се дехидратират. Поставете в съд със зехтин и те ще се запазят за около седмица.
4. Горски плодове
Измийте горските плодове във вода и малко количество оцет, преди да ги охладите, за да ги запазите свежи. Съхранявайте ги в пластмасови кутии или в пликове със закопчаване и ги поставете в задната част на хладилника, където остава най-студено.
5. Маруля
Увийте марулята във влажна хартиена кърпа, преди да я приберете, за да я запазите свежа. Ако е започнала да увяхва, можете да я съживите, като я накиснете в ледена вода за няколко минути.
6. Зелении
Съхранявайте къдраво зеле, зеле, манголд и други зелени зеленчуци със стъблата им в чаша вода. Покрийте ги с найлонова торбичка и те ще останат хрупкави по-дълго.
7. Хрупкави зеленчуци
За да запазите целината, морковите и репичките свежи, нарежете ги и ги съхранявайте в хладилника в съд с вода. По този начин те ще останат свежи изненадващо дълго време!
8. Тиква
Намажете резени тиква с тънък слой растително масло и ги съхранявайте на хладно място. Така ще се съхраняват с месеци!
9. Ябълки
Съхранявайте ябълките отделно от другите храни. Ябълките отделят етиленов газ, който може да накара други храни да съзряват по-бързо.
10. Зелен лук
Можете да утроите живота на зеления лук, като го съхранявате в буркан с вода. Само потопете с бялата част надолу.
11. Аспержи
Аспержите ще издържат по-дълго в хладилника, ако се съхраняват с краищата им във вода. Просто поставете грозда в плитка чаша вода.
12. Банани
Съхранявайте бананите на сноп, на стайна температура, докато узреят. Ако са презрели, поставете ги във фризера, за да ги използвате за сладолед или за бананов хляб.
13. Чесън
Не съхранявайте главите чесън в затворен съд. Ще издържат много по-дълго, ако се държат в кошница или в хартиен плик.
14. Авокадо
Когато купувате авокадо, което трябва да узрее, съхранявайте го на стайна температура. Ако авокадото е узряло, но не искате да го изядете веднага, поставете го в хладилника, за да предотвратите по-нататъшното му узряване.
15. Замразете пресни билки
Поддържайте билките свежи, като ги съхранявате на цели връзки. Просто изплакнете, поставете в плик и сложете във фризера. По този начин трябва да остане свеж до един месец!