Следващият път, когато ви потрябва лед спешно – за напитка, коктейл или охлаждане на десерт – опитайте нещо, което звучи странно, но работи: напълнете формичките с гореща вода.

Микрофибърна подложка Понякога имате толкова много съдове за миене, че отцедникът не ни стига. Просто нещо, което ...
18/07/2016Да, точно така! Оказва се, че горещата вода може да замръзне по-бързо от студената. Причината е в любопитен физичен феномен, наречен ефектът на Мпемба.

Щори Затворете ги и ги избършете с лист за сушилня. Това ще създаде антистатична бариера и няма да се натрупва тол...
31/12/2016Какво представлява ефектът на Мпемба?
Името идва от Ерасто Мпемба – студент от Танзания, който забелязал, че сместа му за сладолед (все още топла) замръзва по-бързо от охладените смеси на съучениците му. Заедно с професор по физика, те провеждат изследване и публикуват резултатите си през 1969 г.
Любопитното е, че Мпемба не е първият, който открива това явление. Още Аристотел е описал същото още в IV век пр.н.е.!
Как работи този ефект?
Въпреки че науката все още няма еднозначен отговор, има няколко обяснения. Според едно от тях, докато горещата вода изстива, в нея се създават температурни градиенти и вътрешни течения, които ускоряват процеса на охлаждане.
Други учени смятат, че ефектът се дължи на комбинация от фактори – като изпарение, по-малко разтворен въздух в горещата вода или по-бърза топлоотдача от повърхността.
Как да го приложите у дома?
Просто напълнете формата за лед с гореща вода от чешмата, поставете я внимателно във фризера и след известно време ще имате кубчета лед – и то по-бързо от обикновено!
Независимо дали вярвате на науката или просто обичате да експериментирате, това е един от онези малки домашни трикове, които си струва да опитате. А кой знае – може и да впечатлите някого с ледената си научна находка!