Когато развивате парче фолио, за да увиете филето или да покриете гювеча, преди да го сложите във фурната, замисляли ли сте се коя страна трябва да е обърната нагоре? Има лъскава и матова страна на фолиото и може би сте израснали, запознавайки се с факта, че тези страни имат различно предназначение.

Запазете цветята свежи Увойте дръжките на цветята с влажна хартия и опаковачно фолио и така ще запазите дълго цвет...
05/07/2016Често срещани митове, които все още циркулират в социалните медии, са, че лъскавата страна на фолиото отразява топлината по-добре и трябва да е обърната към храната, която искате да запазите топла, и обърната далеч от храната, която искате да запазите хладна. Но истината е, че всъщност няма значение коя страна е нагоре или надолу, a ефектът върху температурата е незначителен в най-добрия случай.

Алуминиевото фолио, наричано още калаено фолио, се произвежда чрез стопяване на алуминий, желязо и силиций и прекарване на тази смес през тежък валяк, за да се създадат тези удобни, тънки листове, които могат да се използват в редица домакински процеси. Блестящата и матовата страна са резултат от този производствен процес.
Последният етап на валцоване създава полирана страна на фолиото, която е докосвала ролките, и матова страна, която не е докосвала. Материалът от двете страни е направен от един и същ материал и работи по един и същи начин. Затова и популярният мит, че отразяват топлината по различен начин, всъщност не е верен.
Някои марки фолио имат незалепващ вариант, при който страната наистина има значение. Матовата страна ще има незалепващо покритие и това е страната, която искате да е обърната към храната или повърхността, към която не искате да залепне. Използването на незалепващо фолио може да улесни почистването при печене и е подходящо при опаковане на храни за замразяване. Но с обикновено фолио и двете страни работят по един и същи начин.
Която и страна да изберете, има няколко места, където изобщо не е желателно да използвате фолио. Не покривайте фурната си с фолио, за да не прекъснете потока на въздух и топлина, и никога не бива да го използвате в микровълнова фурна, тъй като може да предизвика искри и да предизвика пожар. Що се отнася до готвенето и съхранението на храна, имайте предвид, че фолиото не е херметично, когато го използвате за увиване на остатъци от храна, а печенето на бисквитки върху фолио може да изгори дъното им. За всички други практични приложения в дома, като например почистване на твърди петна от вода или заточване на ножици, лъскавото или матово фолио няма да има никакво значение.