Как да задържите топлината в дома си

Как да задържите топлината в дома си

Застудяването навън неизменно води до по-висока консумация на електроенергия. Ето няколко трика, с които да задържите топлината в дома си и да намалите разходите за ток:

Сутрин вдигайте щорите и пердетата, за да пропуснете слънчевата светлина, макар и оскъдна през зимата. Стъклото й позволява да влезе, но не й позволява да излезе. А слънцето е топлина.

В момента, в който слънцето се скрие, прозорците се превръщат във враг. Топлината бяга бързо през стъклото, особено при старата дограма. Затова спускайте плътни завеси и щори, когато навън се стъмни. 

Да уплътните дограмата е работа за няколко минути, но ще вдигне градусите у дома. Можете да го направите както със специални смеси, така и с ленти.

Ако по-странните решения не ви притесняват, тогава залепете на прозореца пълният с балончета найлон, който се използва при превозване на чупливи предмети. Това може да намали загубата на топлина с 50%!

Няма нищо по-неприятно от голи крака на студен под. Поставянето на килими създава нов слой изолация, който залага капани на студения въздух долу и не му позволява да пълзи нагоре и да охлажда помещението.

Вече уплътнихте прозорците. Сега помислете за вратите. Може да си спестите от 10 до 15% загуба на топлина, ако се погрижите и за тях.

Поставете кухненско фолио зад радиатора, за да задържите топлината в помещението, а не тя да се изпари през стената.

Имате ли термостат? Използвайте го. Намалете температурата до 15 градуса, но не изключвайте уредите, когато не сте вкъщи. След това я увеличете на 20 градуса - разбира се, ако не сте свикнали на по-високи температури. Това ще ви спести до 15% от сметката за ток.

Къпете се на отворена врата. Топлият влажен въздух, създаден от душа, ще помогне да се повиши температурата на цялата къща.

Сушете малка част от дрехите си вътре. Това ще ви спести пари по два начина: сушенето ще увеличи влажността вкъщи, което ще повиши температурата, и ще се лишите от услугите на сушилнята, която хаби доста електричество.

Пускайте вентилатора на тавана на ниска степен и през зимата. Така той ще избута топлия въздух надолу.

Предвидете изолация и за бойлера. Ако използвате вата, това може да намали топлинните загуби от 25% до 45% и да ви спести около 4% до 9% енергийни разходи.

Направете кекс. Празниците са подходящо време за печене на хляб, бисквити и сладкиши. Когато са готови, оставете вратата на фурната отворена, за да си спечелите малко топлина. Но внимавайте с малките деца и домашните любимци.

И накрая: не подценявайте топлината на тялото! Споделете я с някой друг.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...