8 идеи как да обзаведете спалня и всекидневна в едностаен апартамент

8 идеи как да обзаведете спалня и всекидневна в едностаен апартамент

Трудно е да се чувствате комфортно в едностаен апартамент, защото няма лично пространство. Обикновено мястото за спане е както зона за отдих за цялото семейство, така и място за събирания с приятели. Ако сте уморени от тази ситуация и искате да имате отделно място за сън, вижте съветите за зониране.

Вариант 1: Поставете дивана обратно на леглото

Hoermann.bg | Врати за дома и индустрията

Ако не искате да слагате прегради, зонирайте пространството с цвят и като цяло извършвайте ненужни действия, разделете стаята на две части, като използвате наличните мебели. Първо изберете ъгъла, в който ще стои леглото. Ако слънчевата светлина не ви притеснява сутрин или прозорците са покрити със затъмняващи завеси, поставете леглото близо до прозореца. Първо, научно доказано е, че е по-удобно човек да спи по-близо до светлина и чист въздух, и второ, леглото, разположено в най-отдалечената част на стаята, ще има минимална „проходимост“.

Следващата стъпка е местоположението на дивана. Най-простото и ефективно решение в тази ситуация е да го обърнете обратно към леглото. Така че можете да се отдалечите от мястото за спане - психологически ще ви се стори, че диванът е разделил стаята на всекидневна и спалня.

Вариант 2: Скрийте леглото зад параван

Ако първият вариант не ви харесва или е невъзможно да го приложите във вашия апартамент, изберете вариант за преграда, която ще ви помогне да скриете леглото от любопитни очи. На помощ ще дойде малък параван, който освен основните си функции ще изпълнява и естетически, тъй като ще се превърне в прекрасен елемент на декора. Преградата е удобна, мобилна, лесно се мести, сгъва или маха.

Вариант 3: Монтирайте дървена преграда

Напоследък преградите, създадени от дървени летви, влязоха в мода. Благодарение на пролуките между тях дизайнът изглежда лек и ефирен, а също така не пречи на естествената светлина да навлезе във всички части на стаята. Такава преграда е полезна в едностаен апартамент по две причини: първо, няма да „изяде“ и без това малкото пространство на апартамента, и второ, няма да направи интериора по-тежък.

Преградата трябва да се вписва идеално в цялостния дизайн на стаята, тъй като не е само средство за зониране на пространството, но и важна част от интериора. Ще бъде чудесно, ако нюансът съвпада с цветовете на мебелите в апартамента.

Вариант 4: Поставете рафт между дивана и леглото

За разлика от паравана и преградата, той е по-функционален и практичен, тъй като можете да поставите книги, снимки, малки вази, фигурки и дрънкулки, скъпи на сърцето ви на рафтовете. Що се отнася до височината на конструкцията, всичко зависи от вашите нужди. Ако искате стелажът да действа като мебел, тогава инсталирайте модела до тавана. Или пък изберете ниска опция, около един и половина метра.

Стелажите също имат значителни недостатъци. С течение на времето той започва да се затрупва с ненужни неща, като по този начин създава визуален шум в апартамента.

Вариант 5: Закачете завеса на тавана

Най-лесният и бюджетен начин за разделяне на пространството е завеса. Както при избора на рафтове, тук трябва да решите каква е целта ви. Ако завесата трябва да затвори плътно мястото за спане, предотвратявайки проникването на любопитни очи в тази зона, тогава заложете на плътна тъкан. Ако завесата е просто начин за визуално разделяне на пространството, тогава прозрачният тюл ще свърши работа.

Вариант 6: Изберете легло с балдахин

Ако не искате да инсталирате рафтове, прегради, да закачите завеси и да извършвате други манипулации за зониране на пространството, леглото с балдахин би било добър вариант. Този детайл, разбира се, няма да може да създаде функционални зони в стаята, но балдахинът лесно ще отдели мястото за спане от другото пространство на апартамента. В резултат на това, когато си легнете, със сигурност ще се почувствате спокойни и уединени.

Вариант 7: Сложете високо легло

Ако апартаментът има високи тавани, около три метра, е напълно възможно да се построят два етажа в стаята: на първия етаж ще има хол с диван, бюро и гардероб, а на втория - спалня с легло.

Вариант 8: Скрийте леглото в стената

Последният метод е най-удобният и практичен, но в същото време и най-скъпият, защото трябва да направите мебели по поръчка - трансформиращ се гардероб, в който ще бъде скрито леглото. Благодарение на този дизайн през нощта стаята ще се превърне в спалня, а през деня - в хол. Това е отлично решение за спестяване на пространство, тъй като не е необходимо да купувате допълнителни мебели, прегради и други

За повече идеи ни последвай в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...