5 трика за по-хубава всекидневна

Пропорциите са важни 

446

Идеалното място за почивка, любимата стая за събиране с приятели, нашият мини кино – салон за съботни филмови маратони. Това е всекидневната стая. И ако за някои хора кухнята е сърцето на дома, за много именно холът е това място. Ето защо е важно да бъде уютна, весела, да предразполага към релакс, да ни кара да се усмихнем и най – важното – да бъде удобна и да отговаря на стила ни и на начина ни на живот.

И за да ви помогнем да постигнете горните неща, потърсихме най – добрите съвети, които дизайнерите дават. Вижте как да превърнете дневната си в сплотеното пространство, за което всеки си мечате.

Не слагайте прекалено много мебели

Ключът към създаването на спокойна и удобна стая? Уверете се, че има достатъчно място за преминаване между мебелите. И ако се чудите колко е то, експертите препоръчват минимум 45 см, а за перфектен комфорт – поне 90 см.

Обърнете внимание на пропорциите

Знаете, че големите мебелни предмети стоят доста нелепо в малко пространство. По същия начин подредбата на по-малки мебели в голяма стая или стая с висок таван може да направи пространството ви да изглежда несъразмерно. Един пример – масата за кафе трябва да е около половината от размера на дивана. Правилото за килима го знаете - трябва да е достатъчно голям, за да влиза поне под предните крака на мебелите.

Не търсете съвпадащи мебели

Най-добрият начин да придобие холът сплотен вид е да избягвате съвпадащи мебели. Не е необходимо диванът и креслата да са еднакви. Дори и лампите от двете страни на дивана може да са различни. Не се чувствайте задължени да слагате и еднакви табуретки. Разбира се, трябва да има баланс, а не хаотичен избор на мебели, но се уверете, че има поне един свързващ елемент.

Текстури

Когато проектирате хола, мислете за него като за уникален пъзел. Направете пространството по-интересно, като добавите множество слоеве текстури, цветни пръски и добавете комбинация от винтидж и модерен декор.

Опитайте с неутрални мебели

Лесен начин да създадете уютна всекидневна е да следвате една формула – изберете неутрални основните мебели, но и един акцент цвят. След това добавете ярък цвят, например с декоративна възглавница, ваза или произведение на изкуството. Идеята е да накарате окото да се движи из стаята. А използването на един и същи цветен акцент прави пространството сплотено.

 

Сподели: