Хитри трикове, с които плодовете и зеленчуците ви ще останат свежи по-дълго

Хитри трикове, с които плодовете и зеленчуците ви ще останат свежи по-дълго
Източник: pexels.com

Колко често изхвърляме повяхнала маруля, омекнали домати или потъмнели ягоди, защото не сме ги изяли навреме? Добрата новина е, че с няколко лесни трика можем да удължим живота на любимите си плодове и зеленчуци – и да спестим пари, време и угризения.

Как да замразим плодове, кафе, вино или шоколад

Искате да направите приятна изненада на половинката или пък да впечатлите гостите – няма проблеми... Днес ще ви...

07/02/2016

1. Изплакнете горските плодове с оцет
Преди да приберете ягоди, малини или боровинки в хладилника, измийте ги с разтвор от 1 част оцет и 3 части вода. Това премахва бактериите и предпазва от мухъл. Изплакнете с вода, подсушете добре и съхранявайте в сух съд.

Хитри трикове, с които плодовете и зеленчуците ви ще останат свежи по-дълго

Това са най-богатите на вода плодове и зеленчуци

Всеки знае, колко е важно да пием много вода. Но не всеки може да изпива по 2-3 литра на ден, а добрата хидратация е ...

03/04/2022

2. Марулята обича хартия
След като я измиете и подсушите, съхранявайте марулята в купа, покрита с кухненска хартия и стреч фолио. Хартията ще попие излишната влага и ще предотврати покафеняването. Смяна на хартията = по-дълга свежест.

3. Авокадо с лимон или лук
Разрязаното авокадо потъмнява бързо. За да го запазите зелено, напръскайте го с лимонов сок или сложете до него резен лук (но само до кората, за да не поеме аромат). Работи и за гуакамолето!

Хитри трикове, с които плодовете и зеленчуците ви ще останат свежи по-дълго

4. Морковите харесват вода
Морковите стават меки, ако се обезводнят. За да ги запазите хрупкави, поставете ги в купа с вода, покрийте с фолио и дръжте в хладилник. Още един вариант: увийте ги в балончесто фолио – влага + въздух = свежест.

Хитри трикове, с които плодовете и зеленчуците ви ще останат свежи по-дълго

5. Не режете лимона наполовина
Нужна ви е само една-две капки сок? Пробийте лимона с шишче или вилица и изцедете директно от него. Така плодът остава сочен за следваща употреба.

6. Съхранявайте лука в… чорапогащник
Мрежестият плат позволява на въздуха да циркулира. Пъхнете глави лук в нов чорапогащник, завържете между тях и окачете. Така ще се съхранят сухи и свежи с месеци.

Хитри трикове, с които плодовете и зеленчуците ви ще останат свежи по-дълго

7. Картофи с ябълки – странна, но успешна двойка
Ябълките отделят етиленов газ, който предпазва картофите от покълване. Просто сложете една ябълка в чувал с картофи и ще забравите кога сте ги купили.

8. Ябълките обичат солена вода
Нарязаните ябълки потъмняват? Потопете резените в слаба солена вода (½ ч.л. сол на 1 л вода) за 5 минути, после подсушете и приберете в пликче. Няма да усетите солен вкус, но ще останат бели и апетитни.

Хитри трикове, с които плодовете и зеленчуците ви ще останат свежи по-дълго

9. Целината предпочита алуминиево фолио
Ако я държите в торбичка, етиленовият газ ще я развали по-бързо. Увийте целината в алуминиево фолио и съхранявайте в хладилника – така ще остане свежа и хрупкава.

10. Обвийте стъблата на бананите
Бананите зреят бързо, особено в купа. За да забавите процеса, увийте стъблата им с прозрачно фолио. Ако вече са презрели, замразете ги – идеални са за смути!

11. Дръжте доматите на плота (с опашката надолу)
Доматите не понасят студ – в хладилник губят вкус. Дръжте ги на стайна температура, с дръжката надолу, за да предотвратите гниене от мястото, където са откъснати.

12. Разделете кой с кого стои
Някои плодове и зеленчуци отделят етилен, който кара другите да презреят по-бързо. Не съхранявайте заедно: ябълки и краставици, домати и патладжани, банани с други плодове. Прост трик, който спестява много!

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...