Най-красивият двор

Най-красивият двор

Всяка пролет, в началото на май, град Кордоба в южната част на Испания избухва в цвят. Градът се впуска в своите пролетни празници.

Те започват с парад, известен като "Битката на цветята", последван от много очакваните конкурси, наречени "фиеста на дворове".

През двете седмици след началото на пролетните празници жителите на Кордоба отварят вратите на своите дворове в ожесточена конкуренция за титлата „най-красив двор“.

Те украсяват богато железни решетки и балкони с растения и цветя, предимно жасмин, здравец и карамфили. Килими от цветя, ръчно изработени ислямски мозайки и забележителни водни атракции красят дворовете.

Те са отворени за всички посетители, а най-красивият двор получава не само парична награда, но също така и възхищението на целия град.

Климатът в района на Кордоба е горещ и сух, така че повечето къщи са построени с централен двор. Още арабите започват традицията на декорация на двора, като растенията и водните съоръжения са начин да запазят прохладата.

Тези дворове в миналото са специални вътрешни пространства, където семействата се събрали в бягство от летните жеги.

В Кордоба все още съществуват вътрешни дворове, създадени през 10 век, когато градът е бил център на Ал-Андалус - мюсюлмански халифат на Иберийския полуостров.

Християните, които завладяват града през 13 век, запазват традицията. През 18 и 19 век в украсата на дворовете започват да се появяват чужди влияния и декорации под формата на мрамор, централни фонтани, затворени галерии на горните етажи и други.

Фестивалът Patio за първи път се организира от кметството на града през 1918 г., а първото състезание за най-красив двор започва през 1921 г. Той не е особено популярен до 1933 г., когато започват да се раздават големи награди.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...