Най-красивият двор

Един испански град всяка година се впуска в битката за най-красив двор

2445

Всяка пролет, в началото на май, град Кордоба в южната част на Испания избухва в цвят. Градът се впуска в своите пролетни празници.

Те започват с парад, известен като "Битката на цветята", последван от много очакваните конкурси, наречени "фиеста на дворове".

hoval.bg

През двете седмици след началото на пролетните празници жителите на Кордоба отварят вратите на своите дворове в ожесточена конкуренция за титлата „най-красив двор“.

Те украсяват богато железни решетки и балкони с растения и цветя, предимно жасмин, здравец и карамфили. Килими от цветя, ръчно изработени ислямски мозайки и забележителни водни атракции красят дворовете.

Те са отворени за всички посетители, а най-красивият двор получава не само парична награда, но също така и възхищението на целия град.

Климатът в района на Кордоба е горещ и сух, така че повечето къщи са построени с централен двор. Още арабите започват традицията на декорация на двора, като растенията и водните съоръжения са начин да запазят прохладата.

Тези дворове в миналото са специални вътрешни пространства, където семействата се събрали в бягство от летните жеги.

В Кордоба все още съществуват вътрешни дворове, създадени през 10 век, когато градът е бил център на Ал-Андалус - мюсюлмански халифат на Иберийския полуостров.

Християните, които завладяват града през 13 век, запазват традицията. През 18 и 19 век в украсата на дворовете започват да се появяват чужди влияния и декорации под формата на мрамор, централни фонтани, затворени галерии на горните етажи и други.

Фестивалът Patio за първи път се организира от кметството на града през 1918 г., а първото състезание за най-красив двор започва през 1921 г. Той не е особено популярен до 1933 г., когато започват да се раздават големи награди.

Сподели: