Как да подготвим зелената площ в градината през пролетта

Как да подготвим зелената площ в градината през пролетта

Красивата градина е мечта и мисия за всеки, който има двор или дори малко пространство пред дома. И ако цветята и растенията придават колорит и чар, то тревната площ е тази, която прави цялостния облик на мястото. Пролетните грижи за тревната площ в градината са едни от най-важните за нея. Поради климата у нас - сухо лято и студена зима, е необходимо именно през пролетта да положим най-интензивни грижи за зелените площи.

Кои са обаче основните правила, които трябва да спазвате, за да имате свежа, зелена и подбре изглеждаща трева в двора.

1.Косенето
Освен, че се регулира височината на тревата, така се осигурява добро аериране и светлина до така наречения възел на братен, важен за сгъстяването. Интензивно поддържаните тревни площи се режат на височина 3-4 см, като основното правило е да се коси по-често и не по-ниско от 3 см. При всяко косене трябва да се отнема не повече от 50% от листната маса. При засушаване се коси на височина 5-7 см и по-рядко.

Косенето се извършва с моторни или електрически косачки. Важно условие е тези градинарски машини да бъдат с добре наточени режещи части, за да се избегне накъсване на тревата. Винаги косете или с косачки, които са снабдени с кош за събиране на трева (такива са всички косачки с марка VIKING с изключение на косачките със специално приложение), или с косачки за мулчиране ( напр. всички косачки VIKING с изключение на моделите от серия 2). Важно е окосената трева да се събира и извозва, защото в противен случай тя задушава тревната площ. При свален кош за трева (за моделите с кош) и поставен кит за мулчиране косачката работи в режим на мулчиране. Окосената трева се надробява на фини частици и се разпределя равномерно върху окосената площ като я обогатява с хранителни вещества и влага. Така отпада и необходимостта от отстраняване на окосената маса. Тук можете да научите повече за мулчирането.

При косене на периферни части от градината – около дървета, храсти, пътеки и др. се използват тримери за трева. Те също могат да са електрически , бензинови или акумулаторни. С тях могат да бъдат окосени и по-малки тревни площи и такива на неравен терен. В богатата гама моторни коси STIHL всеки ще намери подходящия уред за неговите нужди.

Тревата трябва да се коси поне един път в седмицата.

2. Торене

Колкото повече се коси тревата, толкова повече подхранване иска. За да е здрава и силна, трябва да се бъде наторявана с комплексен тор най-малко три пъти в годината - веднъж през през ранна пролет, втори път в разгара на лятото ( тор с преобладаващо съдържание на азот),  през есента (тор богата на калий).

Торенето се извършва ръчно разпръскване или разпръскване чрез торилки на торове върху тревната площ.

При интензивно поддържани градини и дворове се препоръчва торене с комбинирани торове веднъж до два пъти месечно при норма 4 гр./кв.м. При торенето е важно торовете да се разпръскват равномерно и след торенето да се полее обилно, за да се разтворят.

3. Поливане

Поливането на тревата трябва е редовно и дозирано, затова най добре изградите поливна система, ако нямате такава поливайте два три пъти в седмицата , лятото увеличете напояването. През юли и август е добре да достигнете поливна норма от 5 – 6 литра за кв. м. на ден. Полива се през сутрешните и вечерните часове, не оставяйте засушени места и внимавайте да не заблатявате. Поливането трябва да бъде обилно, а не повърхностно, особено през сухите и горещи летни дни, бедни на валежи.

Не бива да се получава преполиване. Индикация, че сте преполяли тревата е появата на гъби.

4. Валиране

За да се получи идеално равен тревен килим, тревната повърхност трябва да се валира. Най-добре е това да се прави един-два пъти в месеца, след косене. При валирането корените се разпределят равномерно по целия повърхностен почвен пласт и се предотвратява образуването на тревни туфи. Тази процедура се извършва със специален валяк, чието тегло трябва да е минимум 100 килограма, за да бъде валирането ефикасно. Задължително е почвата да бъде влажна, но тревното покритие – сухо.

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...