Kак да оформим храстите и живия плет в градината

Изберете правилните инструменти, за да постигнете максимален ефект

6029

Пролетта вече е факт и вече си мислим за предстоящите топли и вълнуващи вечери в градината или в двора, как ще прекарваме повече време на открито сред природата. Затова сега е моментът да се погрижим за градината пред дома, да й придадем вида, който ще я превърне в нашето уютно местенце навън, да й вдъхнем очарование и стил.

Наред с цветята, някои от най-значимите елементи в градината са храстите и живият плет, които освен прекрасна декорация са и естествена ограда за двора. С тях може да преградите визуално пространствата, да разделите двора на отделни зони, да оформите индивидуални кътчета за всеки или просто да придадете уникалност на вашата градина.

Живите плетове могат да бъдат от ниски бордюри до високи живи стени. Те могат да бъдат оформени в пейзажен стил или в строго геометрични форми, чрез редовни резитби. Освен това плетът дава възможност да развихрите въображението си и да оформите разнообразни форми, да регулирате височината, да съчетавате различни растения.

И при плета, и при храстите с подрязване може да променяте формата и височината и така да придадете различно звучене на градината. Тук ще научите, как да го направите правилно.

Грижата за поддръжката на живия плет и храстите е много лесна и не изисква влагането на допълнителни средства след засаждането. Остава удоволствието от постигнатата хармония с природата.

Кои са някои от най-подходящите за живия плет растения?

Габър -  вирее в тежки и мокри почви и бързо достига над 2,5 м височина.

Бук - както зеленолистите, така и пъстролистите сортове могат да се подкастрят така, че да се получи висок, оформен жив плет, който да спира вятъра. Букът понася варовита почва и открити места.

Див чемшир - отличен избор както за слънчеви, така и за сенчести места. Образува плътна бариера, която става пъстра с появата на плодчета или ако сте избрали пъстролистен сорт.

Туя - едно от най-красивите и най-предпочитани за жив плет растения. Тя има смарагдовозелен цвят и конусовиден гъст растеж. Издръжлива е на минусови и високи положителни температури. Препоръчва се да се подрязва поне веднъж в годината, за да се поддържа гъста.

Кипарис - основното му  предимство, заради което е много търсен, е бързият му растеж – той израства по около 80-90 см за година в началните си години и може да достигне до 18 м височина.

Пираканта - издръжливо вечнозелено растение, което е декоративно през всички сезони. През пролетта цъфти с бели цветове, а след това създава красиви и трайни топчести плодове в червено или оранжево, които се запазват през зимата. Сухоустойчив и невзискателен към почвата вид.

Лавровишна - популярен вечнозелен храст с едри лъскави листа с добри декоративни качества през цялата година. Достига до 2 метра височина, като образува плътна преграда. Предимствата му са, че е сенкоиздръжлив вид и понася влага.

Как да оформим и какво може да постигнете с редовна поддръжка и правилните инструменти?

Т.нар топиарни форми изобразяват различни геометрични форми – големи или малки според вашите предпочитания или големина на градината. Това изкуство е базирано преди всичко на използването на вечнозелени храсти и изисква умения. Затова, ако сте начинаещи заложете на единична сфера или конус, а с течение на времето, когато се усъвършенствате, опитайте да придадете по-сложни форми и фигури.

Едно от най-лесните за оформяне растения е чемширът, а сред популярните форми са сфера и конус.

Ако не успеете да създадете идеалната фигура от първия път не се отчайвайте, с времето ще се усъвършенствате и ще постигнете желания ефект.

Как да ги оформим и какво може да постигнете с редовна поддръжка прочетете тук

За да постигнете всичко това, разбира се ще се нуждаете и от правилния набор инструменти. Особено подходяща за оформяне и поддръжка на малки храсти с дребни листа и вечнозелени живи плетове е акумулаторната ножица за храсти STIHL HSA 25, която може да се използва и за довършителни работи по краищата на тревни площи. Мощната акумулаторна батерия осигурява пълна свобода на действие и при продължително използване на ножицата. Препоръчваме ви и другите модели ножици и уреда за жив плет от асортимента на STIHL, които ще улеснят работата Ви, независимо дали ще подрязвате храсти и жив плет с височина до гърдите или ще оформяте по-високи живи плетове.

 

Сподели: