Как бързо да премахнете петна от твърда вода

Как бързо да премахнете петна от твърда вода

Белите петна, които се появяват по душове, смесители и ваната, не само са досадни, придавайки неуютен вид, но и могат да развалят крановете. Ето как бързо да се отървете от петна и плака.

Защо твърдата вода оставя петна?

За твърда вода се счита вода с високо съдържание на минерални соли, предимно калций и магнезий. От такава вода могат да останат минерални отлагания по повърхностите - бели, жълти или ръждиви петна (в зависимост от компонентите, на които е богата водата). Освен това тези бели следи остават по стъкло, акрил или стомана. Ето защо е важно да вземете навременни мерки и да се отървете веднага от тях.

 

Как да премахнете следите от твърда вода в банята

Бялата плака по стените на душ кабините е толкова упорита, че някога прозрачното стъкло става напълно „непрозрачно“. Можете да се отървете от такова силно замърсяване, без да прибягвате до скъпи средства.

Разредете вода и оцет в равни части и излейте в спрей бутилката. Нанесете течността върху замърсената повърхност и оставете за 15 минути. Избършете повърхността, като обърнете специално внимание на проблемните зони и изплакнете оцета. "Упоритите" петна допълнително се третират със специален агент от плака и ръжда.

Как да почистите плаката от душ слушалките

Слабо налягане на водата под душа? Възможно е минерални отлагания да са запушили в дюзата. Можете лесно да се отървете от тях като потопите стара четка за зъби в чаша с оцет и след това избършете главата. Изчакайте 10 минути и пуснете водата (повторете, ако е необходимо). Не накисвайте цялата дюза в оцетния разтвор - има риск да я развалите.

 

Как да почистите петна по кранове

За да изглежда кранът като нов, отново ще ви трябва малко оцет, парцал и малко време. Разредете вода и оцет в съотношение 1:1, потопете парцал в разтвора, след това го увийте около мръсен кран и изчакайте 10-15 минути. Ако не всички петна са изчезнали, повторете процедурата. След това изплакнете оцета и полирайте водопровода с мека, суха кърпа.

Как да се отървете от петна по тоалетната

Ако специалните продукти не помогнат да се отървете от плаката върху тоалетната, вземете една чаша оцет и я изсипете върху проблемните зони. Третирайте повърхността с четка и оставете за 1-2 минути. След това изплакнете оцета, поръсете повърхността със сода за хляб и отново изсипете оцета. Изчакайте 10 минути и поработете активно с четка, като изтъркате петната, след това оставете "скраба" за още половин час и накрая изплакнете - не трябва да има следа от петното.

 

Как да премахнете следите от твърда вода от съдовете

Не само кранът, но и съдовете могат да пострадат от бяла плака. Ако чашите и чиниите са загубили предишния си блясък, направете следното почистване.

Загрейте малко обикновен оцет в микровълновата и разредете в съд с топла вода. Потопете мръсните съдове в разтвора. Извадете чашите и ги поръсете със сода за хляб, като изтъркате замърсените места. Изплакнете остатъците и подсушете съдовете. Тя ще блесне!

Как да предотвратите петна от твърда вода

Ако петната са много и не искате постоянно да прибягвате до оцет и специални продукти, използвайте превантивни мерки. Първо, създайте си правило да не оставяте мокри следи след себе си. За душ кабина можете да вземете специална гумирана четка, с която да почиствате след душ, сложете специални филтри, които пречистват твърдата градска вода, намалявайки съдържанието на сол.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...