Дизайн на баня с тоалетна

Дизайн на баня с тоалетна

От една страна, комбинираната баня дава повече място за планиране. От друга страна, трябва да поставите всички необходими зони в една стая, най-често малка. Как обаче да проектирате баня с тоалетна и вана или душ кабина, така че да е едновременно красива и функционална?

Няма универсален отговор, кое е по-добре - комбинирана или отделна баня. Всеки тип има своите предимства и недостатъци. Помислете какво е добро за опцията за комбинирана баня и тоалетна и какви са клопките.

 

Плюсове и минуси

Повече пространство. Липсата на стена между банята и тоалетната е допълнителна полезна площ. В малките пространства дори няколко квадратни сантиметра могат да играят решаваща роля – понякога те не са достатъчни, за да поставите подходящия шкаф под мивката или пералнята в банята.

Още опции за оформление. В отделна баня буквално няма място за маневриране: в две микростаи подреждането на дава повече опции: например монтиране на ъглова чиния или тоалетна чиния диагонално, създаване на ниша.

По-евтин ремонт. Като цяло винаги е по-лесно и по-евтино да ремонтирате една стая, отколкото две. По-малко подготвителна работа и  разходи за материали (поне няма стена, която да бъде облицована или боядисана от двете страни), необходима е само една врата, по-лесно облицоване и т.н.

Повече пространство за творчество. Въпреки факта, че банята е преди всичко техническо помещение, тя е същата част от интериора и искате да я декорирате не само функционално, но и красиво. Има повече възможности за дизайн на комбинирана баня с вана или душ: можете да играете с различни довършителни материали, да добавите декор, да направите интересно зониране с цвят или стъклена преграда.

Няма уединение. Ако един от членовете на домакинството обича дълги душове, останалите ще трябва или да чакат дълго време, или да използват банята едновременно. Ако един човек живее в апартамент, няма да има никакви проблеми. Но за голямо семейство от 4-5 души споделянето на баня определено ще бъде проблематично.

Лоша миризма. С добра вентилация и мощен вентилатор ще изчезне бързо, но не веднага. Можете да използвате освежител за въздух, но не всеки ще хареса химическия му аромат.

Допълнителни разходи. Ако правите ремонт ще трябва да похарчите пари за демонтиране на стената. Тук могат да се добавят и допълнителни разходи: за хидроизолация, комуникации и др.

             

Общи съвети

Мислейки за оформлението, е необходимо да решите два проблема наведнъж: как да поставите всичко необходимо в малка площ и как да зонирате пространството.

На първо място, помислете за местоположението на водопровода. По-добре е да започнете с тоалетната, като я поставите възможно най-близо до щранга - така че няма да има проблеми с комуникациите. След това по същия принцип изберете мястото за мивката.

Ваната или душът е въпрос на лични предпочитания. Ако за вас е важно да лежите в банята и няма достатъчно място, по-добре е да жертвате нещо друго, но да поставите такава. В други случаи душ ще бъде по-изгодно решение.

Ако няколко души живеят в апартамента и поне понякога двама души използват стаята наведнъж, помислете за зониране. Идеалният вариант е красив стъклен параван . Може да бъде и завеса или стена на душ кабина.

В опит да поберете всичко необходимо в ограничен кадър, не забравяйте за основните принципи на ергономията. Оставете поне минимални проходи между тоалетната, мивката, кабината. Ако има шкафове с врати или чекмеджета, трябва да има достатъчно място пред тях.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...