На какво е способен подиумът в интериора

На какво е способен подиумът в интериора

Защо архитектите и дизайнерите обичат толкова много подиумите? Просто е: те значително спестяват място, служат като допълнително място за съхранение и по принцип правят пространството по-удобно и по-малко претрупано. И подиумът може да се използва във всяка стая: от детската стая до банята. За тези, които все още се съмняват в неговата ефективност, ето седем идеи за ролята му в интериора.

1. Зониране на пространството

Подиумът е един от най-удобните инструменти за зониране след прегради. С него можете просто да изберете всяка част от стаята и дори да повдигнете цялата площ до горното ниво: място за спане или работа. Ако трябва само да маркирате границите, можете да замените пълноценен подиум с лека и ниска алтернатива, като строителни палети.

2. Спестява място

Обичате ли да приемате гости, но в малък апартамент няма място за разтегателен диван и още повече за легло за гости? Може лесно да се скрие в подиума. Работите ли много у дома, но няма достатъчно квадратни метри за пълноценно работно място? Монтирайте сгъваемата маса на висок подиум. Обичате книгите, но не знаете къде да поставите богата библиотека?

Отговорът е същият: на подиума! Именно поради своята функционалност и възможността да скрие не само неща, но и цели мебели, той е незаменим в малък апартамент.

3. Променя пропорциите

Друга не най-очевидната, но много полезна способност на подиума е възможността за визуално регулиране на пропорциите на стаята. Ако таваните са твърде високи, той ще направи стаята по-ниска, а ако е твърде тясна, тогава с помощта на подиума ще изглежда малко по-широка. Ъгловите подиуми помагат да се промени визуалното възприятие на стаята.

4. Осигурява съхранение

Подиумът е не само релеф, но и чудесно място за допълнително, а в някои случаи и за основно съхранение. Ако на него има място за спане, тогава вътре свободното пространство ще бъде сравнимо с просторен скрин или дори цял килер.

Вътре пространството може да бъде разделено на малки чекмеджета или да се остави неограничено за съхранение на масивни предмети като одеяла, зимни дрехи или спортно оборудване.

5. Скрива мебели

Мебелите-трансформери са нещо, без което нито един малък апартамент не може. Ако площта на жилището е много малка, подиумът, особено висок, може да се превърне в контейнер дори за няколко мебели: например гардероб, спалня и работно място.

 

6. Прикрива комуникациите

 

Да не забравяме за банята: ако водопроводните комуникации не могат да бъдат скрити в стената, но искате да запазите естетиката, тогава те могат да бъдат покрити с подиум. Можете да го направите както ниско, така и високо. Основното нещо е да помислите върху материала, от който ще го направите, и да се уверите, че ако трябва да спрете водата, можете лесно да стигнете до тръбите.

7. Става детска площадка

В детската стая подиумът има редица приложения: можете да поставите легло върху него и да направите кутии за съхранение на играчки вътре, да го използвате като сцена или много повече. 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...