Как да се радваме на чист дом без вируси

Поддържането на правилното ниво на влажност в дома е от изключително значение

6959

Влажността на въздуха в определени норми има огромно значение за нашето здраве. Смята се, че влажността трябва да бъде между 40-60%, ниво, при което се намалява разпространението на сезонните респираторни заболявания и се постига комфортна среда. Ето защо е изключително важно да управляваме качеството на въздуха в нашите домове и обществени сгради в съответствие с хигиенните норми за влажност.

Защо поддържането на влажност между 40 и 60% е толкова важно?

1. Увеличава се ефективност на дихателната имунна система

При влажност на въздуха между 0 и 40% RН защитните сили на дихателната имунна система са нарушени, което позволява вирусите да ни заразят по-лесно. При влажност на въздуха между 40 и 60% RН защитните сили на дихателната имунна система функционират ефективно, улавяйки, премахвайки или борейки се с микробите.

2. Намалява се времето, през което вирусът "циркулира"

При влажност на въздуха между  0 и 40% RН, капчиците във въздуха, съдържащи вируси, се изпаряват и стават по-леки, това удължава престоя им във въздуха около хората. Когато влажността се увеличи между 40 и 60% RН, капчиците във въздуха, съдържащи вируси, задържат влагата, благодарение на което са по-тежки и падат надолу. Така опасността от преминаване в дихателната система драстично намалява

3. Намалява се времето на "оцеляване" на вируса

При влажност на въздуха между  0 и 40% RН,  капчиците във въздуха, съдържащи вируси, изсъхват, което позволява на вируса да оцелее по-дълго. При влажност между 40 и 60% RН,  капчиците във въздуха, задържат влагата, което позволява физикохимичната реакция да деактивира вируса

Или казано с няколко думи, поддържането на горепосменатите нива на влажност във въздуха, може да помогне за значително намаление на дихателните инфекции от сезонни респираторни вируси, като грип и води до по-здравословна среда на закрито.

В подкрепа на тези факти, проф. д-р Акико Ивасаки, професор по имунобиология на Валдемар Фон Зедвиц и професор по молекулярна, клетъчна биологията в Йейл и изследовател на Медицинския институт Хауърд Хюз, коментира: „Въздухът между 40% и 60% показва значително по-малка способност за предаване на вируси и позволява на носа и гърлото да поддържат стабилни имунни реакции срещу тях. Ето защо препоръчвам въздухът през зимата да се овлажнява контролирано и смятам, че светът би бил по-здравословно място, ако във всички сгради въздуха в помещението се поддържа с 40 до 60% относителна влажност. "

На това мнение е и д-р Валтер Хугентоблер, общопрактикуващ лекар, бивш преподавател в Института по първичната медицинска помощ в Университета на Цюрих. „Поддържането на влажност в помещението от поне 40% RH е активен начин за борба с разпространението на вируси. Освен това, защитните сили на дихателните пътища се подобряват и се засилва имунната система на човека.

Повишаването на влажността на въздуха и поддържането му в норми 40-60% намалява риска от разпространение на микроби в болници и други сгради на ниска цена и без да причинява негативни ефекти. Това е полезно и за обществени сгради, на работното място и в домовете ни. Овлажняването е едно от най-лесните средства за активна борба със сезонните респираторни инфекции, а също и не изисква огромен бюджет за постигането му.”, казва той.

Как да осигурим подходящата влажност в домовете си?

Преди повече от 20 години, когато Hoval започва да произвежда комфортната вентилация HomeVent, експертите на Hoval проучват здравословните норми на въздуха по отношение на чистота, температури и влажност. На базата на тези норми, както и на многобройните изследвания от научни инстититути, те избират енталпийния ротационен топлообменник за сърцето на комфортната жилищна вентилация HomeVent. 

Системата HomeVent не само прави рекуперация на топлина и студ, но и на влага. Особено важен параметър през зимните дни, когато отоплението в дома изсушава въздуха. Благодарение на ротационния енталпиен топлообменник се извършва оползотворяване и на влагата, когато това е необходимо. Когато въздухът е овлажнен в зададените параметри, тогава цялата излишна влага се изхвърля извън дома.

Концепцията на централизираната жилищна вентилация е денонощно подаване на малки количества въздух в стаите, хол, трапезария и засмукване в бани, тоалетни, кухни и други мокри или обслужващи помещения. По този начин се изтегля влагата от мокрите помещения и се изхвърля навън, а в стаите се подава пресен и богат на кислород въздух, който предварително е филтриран, затоплен през зимата, охладен през лятото и овлажнен в зададените от клиента норми. Това се случва без усет за течение и без излишен шум.

Всеки може да настрои влажността на подавания въздух между 30 и 65% (с разлика 1%), като препоръката за здравословни условия е 40-60%. Зададената стойност се визуализира на екрана да стайния дисплей.

Затова, ако предстои да изграждате ваш дом, къща или апартамент, то сега е момента да помислите за интегриране на системата HomeVent. Тя е подходяща и за реновация на сгради, а най-хубавото е, че е изключително лесна за интегриране.

Сподели: