6 вида подово покритие, подходящи за всеки дом

Кои са предимствата и недостатъците при различните видове  

3878

Подът е най-натоварената част на дома ни – ходим по него, скачаме, сядаме, нанасяме мръсотия, изпускаме всякакви неща, разливаме…. Ето защо е важно да изберем качествено покритие, което да е устойчиво на всички гореспоменати влияния и да отговаря на стила на домани.

Вижте няколко материала за подово покритие, техните предимства и недостатъци.

Дървен под

Под дървен под се разбира както паркета, така и дюшемето. Настилката е качествена и много дълготрайна, а с правилна поддръжка може да я имате десетилетия наред. Тя от своя страна е лесна – изисква се циклене на няколко години. Паркетът се полага лесно, естествен и рециклируем материал е, което го прави и много ценен.

Той обаче е по – скъп и няма голямо разнообразие на цветове. 

Бетон

Този тип под е особено предпочитан за индустриалния стил в обзавеждането. Той е по - евтин е в сравнение с другите видове настилки, издръжлив е и е подходящ при помещения със засилен трафик. 

Поставянето му е по – трудно и изисква намесата на професионалист, а с течение на времето може да се появят пукнатини.

Ламинат

Ламинатът се предлагат в различни цветове и шарки и може да имитират различни видове настилки. Той не е скъп, лесен е за слагане и махане. Предпочитан е за спални, трапезария и офиси, защото е лек за поддръжка и относително  траен. Освен това е устойчив е на надраскване и оцветяване.

Сред недостатъците му е, че не може да бъде поправян - ако някоя от дъските се напука или има някаква щета по нея, трябва да се смени. Също така не е добър шумоизолатор. 

Килим

Килимът е сред най-предпочитаните настилки в дома, защото придава много топлина и уют на стаята, предлагат се в изключително разнообразие и е добър шумоизолатор. Един от недостатъците му е, че събира прах и остават петна, които трудно се премахват. 

Линолеум

Това е настилка, съставена изцяло от естествени материали, като в състава й влизат ленено масло, дървесна смола и дървесно брашно, пигменти и юта. Лесен е за полагане и поддръжка, поради което е предпочитан на места, където хигиената е от значение. Недостатъкът му е, че е склонен на обезцветяване при излагане на слънчева светлина.

Винил

Винилът се състои от няколко пласта, което го прави много устойчив и подходящ за помещения с голям трафик. Предлага се в различни цветове, десени, размери на плочите, в разнообразни видове. Той абсорбира шума, лесно се инсталират и поддържа. Ако не се инсталира правилно, може да се получат неравности.

Естествен камък

Към този тип настилки принадлежат мрамор, гранит или шисти. Всеки един е уникален сам по себе си по цвят и шарки, защото е природен елемент.

Подът от естествен камък е изключително издръжлив и много красив. Това е най-подходящата за райони с висок трафик настилка и може да се използват както на закрито, така и на открито. Той е идеален и за топъл климат, защото камъкът не задържа топлина.
Естественият камък обаче е доста скъп, не само закупуването му, но и последващата поддръжка.

Керамични плочки

Те са може би най-популярната настилка и се използват основно в кухнята и банята. Предлагат се в изключително голямо разнообразие като цветове, големина и форми, лесни за поддръжка са и са хигиенични.

Поставянето им изисква професионална намеса и трябва да бъдат редовно почиствани, за да не се натрупва мухъл. 

Сподели: