5 ползи от ябълковия оцет

5 ползи от ябълковия оцет
Източник: freepik.com

Ябълковият оцет е универсален продукт с множество приложения в домакинството и здравословния начин на живот. Той се използва както за кулинарни цели, така и за поддържане на доброто здраве. Благодарение на богатия си състав от оцетна киселина, антиоксиданти и пробиотици, ябълковият оцет може да предложи редица ползи за организма. Ето някои от най-важните предимства на този натурален продукт.

Хитри приложения на содата и оцета

Следващите трикове ще ви помогнат са почистите фурната, котлоните, стените или шкафовете. И това е само една малка ча...

03/06/2016

Контрол на кръвната захар и диабета

Ябълковият оцет може да бъде полезен за хора с диабет тип 2 или тези, които се стремят да поддържат стабилни нива на кръвната захар. Проучванията показват, че приемът на ябълков оцет преди хранене подобрява инсулиновата чувствителност и подпомага понижаването на нивата на кръвната захар след хранене. Освен това, консумацията му преди сън може да помогне за намаляване на нивата на кръвната захар на гладно на следващата сутрин.

5 ползи от ябълковия оцет

Шест неща, които не трябва да чистите с оцет

Когато става въпрос за почистване, много хора посягат към оцета. И ако в повечето случаи това е отличен универсален п...

07/11/2017

Убива вредните бактерии

Ябълковият оцет е известен със своите антимикробни свойства. Той се използва широко за консервиране на храни, тъй като успешно предотвратява развитието на вредни бактерии като E. coli и норовирус. Освен в хранителната индустрия, ябълковият оцет може да бъде използван и като естествен дезинфектант за почистване на повърхности в дома, благодарение на своите антибактериални свойства.

Подпомага загубата на тегло

Ако се консумира преди или по време на хранене, ябълковият оцет може да допринесе за намаляване на апетита и по-дълготрайното усещане за ситост. Това може да помогне за намаляване на общия калориен прием и в крайна сметка да доведе до загуба на тегло. Някои изследвания сочат, че ябълковият оцет може да повлияе на метаболизма и да подпомогне изгарянето на мазнини, когато се комбинира с балансирана диета и активен начин на живот.

Подобряване на храносмилането

Ябълковият оцет е естествен пробиотик, който може да подпомогне храносмилателната система. Той стимулира производството на стомашни киселини и ензими, които улесняват разграждането на храната и усвояването на хранителните вещества. Консумацията му в малки количества преди хранене може да облекчи подуването и да подобри чревната флора.

5 ползи от ябълковия оцет

Грижа за кожата и косата

Благодарение на своите антисептични и противовъзпалителни свойства, ябълковият оцет е отличен натурален продукт за грижа за кожата и косата. Той може да се използва като тоник за балансиране на pH нивата на кожата, за облекчаване на акне и раздразнения. Освен това, изплакването на косата с разреден ябълков оцет придава блясък и намалява пърхота.

Ябълковият оцет е изключително полезен и лесен за интегриране в ежедневния режим. Опитайте го като част от вашата диета и домашна грижа, за да се възползвате от неговите многобройни свойства!

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...