3 сладоледа, за които нямате нужда от машина

3 сладоледа, за които нямате нужда от машина
Източник: pexels.com

Летните горещини си плачат за нещо сладко, студено и освежаващо. А какво по-добро от домашен сладолед? Не ви трябва машина – само желание, няколко подбрани съставки и тази селекция от три лесни и впечатляващи рецепти. Подготвили сме нещо за всеки вкус – от шоколадов десерт с цвекло до близалки с фъстъчено масло и дори веган вариант със шамфъстък!

Сладолед с цвекло и крема сирене

3 сладоледа, за които нямате нужда от машина

Да, правилно прочетохте – цвекло! То придава не само красив розов цвят, но и деликатна сладост.

Необходими продукти (за около 20 порции):

За млечната смес:

  • 100 г варено цвекло в натурален сок

  • 100 мл пълномаслено мляко

  • 100 мл сметана

  • 2 жълтъка

  • 1 с.л. царевично нишесте

  • 1 с.л. брашно

  • 75 г кондензирано мляко 

  • 1 с.л. какао (по желание)

  • Червен оцветител (по избор)

За сместа с крема сирене:

  • 250 г пълномаслено крема сирене

  • 450 мл сметана

  • 1 ч.л. ванилия

  • 300 мл. кондензирано мляко

Начин на приготвяне:

  1. Отцедете цвеклото и запазете 2 с.л. сок. Смесете с млякото и сметаната и загрейте до къкрене. В отделна купа разбийте жълтъците, нишестето, брашното, какаото и част от кондензираното мляко.

  2. Бавно добавете горещата смес към яйчената, върнете на котлона и бъркайте до сгъстяване. Пасирайте с цвеклото до гладкост. Охладете.

  3. В голяма купа разбийте крема сиренето със сметаната, ванилията и останалото кондензирано мляко.

  4. В замразяващ съд редувайте двата вида смес и завъртете с шишче за мраморен ефект. Замразете поне за 4 часа или за нощта.

  5. Оставете на стайна температура за 10 минути преди сервиране.

Сладоледени близалки с фъстъчено масло и малиново желе

3 сладоледа, за които нямате нужда от машина

Перфектни за парти или като сладка следобедна глезотия!

Необходими продукти (за 6 близалки):

За малиновия слой:

  • 75 г малини

  • 1 с.л. златен сироп

За сладоледа:

  • 125 г гладко фъстъчено масло

  • 125 г карамел

  • 250 мл двойна сметана

  • 1 ч.л. ванилия

За покритието:

  • 200 г шоколад (млечен или тъмен)

  • 2 с.л. кокосово масло

  • Нарязани осолени фъстъци и/или лиофилизирани малини (по избор)

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте малините и сиропа. Оставете да кипне 2–3 минути, прецедете и охладете.

  2. Разбийте фъстъченото масло, карамела, сметаната и ванилията до пухкав крем.

  3. Напълнете формичките за близалки на етапи – ред сладолед, ред пюре. Разбъркайте леко с клечка. Замразете поне 8 часа.

  4. Разтопете шоколада с маслото на водна баня. Оставете да се охлади леко.

  5. Потопете близалките една по една в шоколада, поръсете с ядки или малина и оставете да стегнат.

  6. Съхранявайте във фризер до месец.

Веган сладолед със шамфъстък и авокадо

3 сладоледа, за които нямате нужда от машина

Кремообразен, плътен и 100% без млечни продукти. Никой няма да разбере, че е веган!

Необходими продукти (за 8–10 порции):

  • 200 г шамфъстъци (безсолни)

  • 500 мл овесен крем/ сметана

  • 125 г пудра захар

  • ½ узряло авокадо

  • 2 с.л. растително масло

  • ¼ ч.л. бадемов екстракт

Начин на приготвяне:

  1. Сварете 175 г от шамфъстъците за 1 минута, обелете ги, след като изстинат.

  2. Пасирайте обелените ядки с останалите съставки (без запазените нарязани ядки), докато се получи гладка смес.

  3. Прехвърлете в съд за замразяване и добавете нарязаните шамфъстъци. Замразете поне 8 часа.

  4. Преди сервиране оставете сладоледа за около 1 час в хладилника, за да се отпусне.

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...