Летните горещини си плачат за нещо сладко, студено и освежаващо. А какво по-добро от домашен сладолед? Не ви трябва машина – само желание, няколко подбрани съставки и тази селекция от три лесни и впечатляващи рецепти. Подготвили сме нещо за всеки вкус – от шоколадов десерт с цвекло до близалки с фъстъчено масло и дори веган вариант със шамфъстък!
Сладолед с цвекло и крема сирене
Да, правилно прочетохте – цвекло! То придава не само красив розов цвят, но и деликатна сладост.
Необходими продукти (за около 20 порции):
За млечната смес:
-
100 г варено цвекло в натурален сок
-
100 мл пълномаслено мляко
-
100 мл сметана
-
2 жълтъка
-
1 с.л. царевично нишесте
-
1 с.л. брашно
-
75 г кондензирано мляко
-
1 с.л. какао (по желание)
-
Червен оцветител (по избор)
За сместа с крема сирене:
-
250 г пълномаслено крема сирене
-
450 мл сметана
-
1 ч.л. ванилия
-
300 мл. кондензирано мляко
Начин на приготвяне:
-
Отцедете цвеклото и запазете 2 с.л. сок. Смесете с млякото и сметаната и загрейте до къкрене. В отделна купа разбийте жълтъците, нишестето, брашното, какаото и част от кондензираното мляко.
-
Бавно добавете горещата смес към яйчената, върнете на котлона и бъркайте до сгъстяване. Пасирайте с цвеклото до гладкост. Охладете.
-
В голяма купа разбийте крема сиренето със сметаната, ванилията и останалото кондензирано мляко.
-
В замразяващ съд редувайте двата вида смес и завъртете с шишче за мраморен ефект. Замразете поне за 4 часа или за нощта.
-
Оставете на стайна температура за 10 минути преди сервиране.
Сладоледени близалки с фъстъчено масло и малиново желе
Перфектни за парти или като сладка следобедна глезотия!
Необходими продукти (за 6 близалки):
За малиновия слой:
-
75 г малини
-
1 с.л. златен сироп
За сладоледа:
-
125 г гладко фъстъчено масло
-
125 г карамел
-
250 мл двойна сметана
-
1 ч.л. ванилия
За покритието:
-
200 г шоколад (млечен или тъмен)
-
2 с.л. кокосово масло
-
Нарязани осолени фъстъци и/или лиофилизирани малини (по избор)
Начин на приготвяне:
-
Загрейте малините и сиропа. Оставете да кипне 2–3 минути, прецедете и охладете.
-
Разбийте фъстъченото масло, карамела, сметаната и ванилията до пухкав крем.
-
Напълнете формичките за близалки на етапи – ред сладолед, ред пюре. Разбъркайте леко с клечка. Замразете поне 8 часа.
-
Разтопете шоколада с маслото на водна баня. Оставете да се охлади леко.
-
Потопете близалките една по една в шоколада, поръсете с ядки или малина и оставете да стегнат.
-
Съхранявайте във фризер до месец.
Веган сладолед със шамфъстък и авокадо
Кремообразен, плътен и 100% без млечни продукти. Никой няма да разбере, че е веган!
Необходими продукти (за 8–10 порции):
-
200 г шамфъстъци (безсолни)
-
500 мл овесен крем/ сметана
-
125 г пудра захар
-
½ узряло авокадо
-
2 с.л. растително масло
-
¼ ч.л. бадемов екстракт
Начин на приготвяне:
-
Сварете 175 г от шамфъстъците за 1 минута, обелете ги, след като изстинат.
-
Пасирайте обелените ядки с останалите съставки (без запазените нарязани ядки), докато се получи гладка смес.
-
Прехвърлете в съд за замразяване и добавете нарязаните шамфъстъци. Замразете поне 8 часа.
-
Преди сервиране оставете сладоледа за около 1 час в хладилника, за да се отпусне.