Надали има човек, който да не обича да си хапва нещо сладичко! Но в разгара на горещото лято искаме нещо свежо, по-леко, без излишна захар и тежки съставки. Имаме точните рецепти - бързи, изключително вкусни, здравословни и с естествената сладост на меда.
Независимо дали сте в настроение за нещо шоколадово, плодово или печено с ароматни подправки – медът е естественият избор за сладост без компромис.
Предлагаме ви три изпитани рецепти, които може да подготвите за семейството или да поднесете на приятели в топлите летни дни.
1. Меден шоколадов мус с авокадо
Необходими продукти (за 2 порции):
1 добре узряло авокадо
2 с.л. Шокомед
1 ч.л. какао/ рожков на прах (по желание – за допълнителна интензивност)
щипка ванилия
1 ч.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
1. Пасирайте всички съставки до гладка, кремообразна текстура.
2. Охладете в хладилник за около 30 минути.
3. Поднесете поръсен с кокосови стърготини, боровинки или начупени лешници.
Този мус не съдържа млечни продукти или рафинирана захар, страхотен избор за всички шоколадохолици - с плътен шоколадов вкус и кадифена структура.
2. Йогурт с пресни плодове
Необходими продукти (за 2 чаши):
400 г гъсто кисело мляко или гръцки йогурт
2–3 с.л. плодомед Ягода
пресни ягоди или други сезонни плодове
2 с.л. гранола или смлени ядки
Начин на приготвяне:
1. Разбъркайте млякото с плодомеда
2. Разпределете в две чаши или купички.
3. Добавете нарязани ягоди/ малини и завършете с хрупкав топинг от гранола или ядки. Може да добавите и стръкче мента
Този десерт е чудесна алтернатива на сладоледа - освежава и зарежда с енергия, а медът с ягоди придава вкус като от сладко, но без допълнена захар.
3. Печени праскови с розмарин и мед
Необходими продукти (за 2 порции):
2 големи праскови, разполовени
2 с.л. Био манов мед
1 ч.л. краве масло (по желание)
1 клонче пресен розмарин
щипка канела
Начин на приготвяне:
1. Подредете прасковите в малка тавичка с отрязаната страна нагоре.
2. Сложете по малко масло в средата (по избор), поръсете с канела и розмарин.
3. Полейте обилно с Био манов мед.
4. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 15 минути.
5. Поднесете топли, със студено кисело мляко или топка ванилов сладолед.
Мановият мед добавя дълбочина и карамелен оттенък, който се съчетава прекрасно с аромата на прасковите и розмарина. Истински гурме десерт!
Защото лятото трябва да бъде леко, натурално и невероятно вкусно!