Когато говорим за храна, всеки знае колко важно е да бъде съхранявана правилно, за да има минимум или никакви остатъци за изхвърляне. Ето няколко съвета, които може да са ви от полза.
Зехтин
Взимайте малки бутилки, освен ако не използвате зехтин много често. Веднъж отворен, зехтинът може да гранясва само за три месеца (въпреки че на бутилката може да се каже, че ще издържи по-дълго). Пресният зехтин мирише на зелени, узрели маслини и има ярък, пиперлив вкус.
Фъстъчено масло
Ако е натурално, дръжте го с капачката надолу, за да бъде мазнината близо капака и да остане то по-кремообразно. Уверете се, че капачката е завинтена здраво.
Сирене
Оставете сиренето да диша. Увийте сиренето в порест материал. Ако нямате хартия за сирене, пергаментът също ще свърши работа. Избягвайте станиол и стегнато пластмасово фолио. Ако не изложите сиренето на достатъчно кислород, то ще изсъхне бързо.
Масло
Можете да замразите маслото, ако не планирате да го използвате. Това ще предотврати развалянето и абсорбирането на аромати от хладилника. В хладилника неотвореното масло трябва да издържи около четири месеца, а във фризера около година.
Кафява захар
Съхранявайте сладките кристали с влажни продукти като маршмелоу, филийка хляб или резени ябълка. Захарта ще попие влагата и ще остане мека.
Майонеза
Съхранявайте на вратата на хладилника. Във вътрешната част на хладилника тя може да изстине, което ще доведе до отделяне на масло в горната част на буркана. Ако се съхранява на вратата на хладилника, тя ще издържи два до три месеца.
Брашно
Дръжте пълнозърнестото брашно охладено. Високите нива на масло в пшеничния зародиш могат да предизвикат гранясване, ако се държи в килера твърде дълго. Ако го използвате рядко, съхранявайте в херметически затворен контейнер в хладилника, където може да издържи два до шест месеца.
100% кленов сироп
След отваряне съхранявайте във фризера, за да го запазите, ако го използвате рядко. Поради високото си съдържание на захар, сиропът няма да замръзне. Чистият кленов сироп трябва да издържи неограничено време неотворен в шкаф. След отваряне може да издържи до една година в хладилник.
Соев сос
Гледайте цвета. Често срещаните сортове са червеникавокафяви, когато са пресни. Ако е потъмнял, най-вероятно е окислен. Соевият сос не трябва да се държи в хладилник, но охлаждането ще помогне на вкуса да остане с най-високо качество по-дълго. По този начин трябва да издържи до две години.
Подправки (червени)
Сложете червените подправки в хладилника. Черният пипер, лютият червен пипер и чилито на прах ще останат по-свежи и ще запазят яркия си цвят - който може да бъде притъпен от светлина и топлина - по-дълго.
Пчелен мед
Съживете кристализирания мед, като поставите буркана в тиган на котлона с кипяща вода; разбъркайте меда, докато кристалите се разтворят. Не съхранявайте меда в хладилника, това може да го накара да кристализира. Медът може да издържи вечно дори веднъж отворен.