Съхраняването на яйца за повечето хора е просто нещо. Може би вече знаете, че те трябва да се държат на рафтовете на хладилника, вместо на вратата, защото температурата там е постоянна. Но знаете ли, че ако прехвърлите яйцата си в друг съд, трябва да ги поставите по определен начин?
Как съхранявате яйцата правилно, така че да останат свежи по-дълго?
Винаги съхранявайте яйцата със заострената страна надолу. Ако погледнете едно яйце, ще забележите, че има заострен и заоблен край. Ако отворите кутията, ще забележите, че по-закръгленият край обикновено е отгоре, а заостреният край е обърнат надолу.
Ето причината. Яйцето се състои от яйчен жълтък и яйчен белтък, но съдържа и въздушен джоб. Този джоб се намира на заобления край на яйцето и това е причината да го поставите отгоре вместо отдолу за съхранение на храна.
Яйчният жълтък и белтъкът са в зона, която е доста херметична за вакуум. Освен това яйчният белтък е по-малко нетраен от жълтъка, така че за да запазите яйцето свежо по-дълго, трябва да запазите яйчният жълтък.
Въздушният джоб всъщност е това, което може да накара яйцето ви да се развали по-бързо. Въздухът е врагът, защото бактериите могат да влязат в яйцето през въздушния джоб. Като поставите яйцето с въздушен джоб в горната част, позиция, която поставя жълтъка най-отдалечено от него, можете да удължите свежестта на яйцата.