В кухнята има три основни работни центъра в кухнята - за съхранение (хладилника), за почистване / подготовка (мивката) и център за готвене (фурна). Подреждането на тези работни центрове в оформление, което прави т.нар. работен триъгълник, помага за приготвяне на храната и е важно за комфорта и удобството на ползвателите. Как обаче да оформите вашата кухня така, че да бъде възможно най-добрата за вас.
Кухня - галерия
Разположете трите работни центъра на два срещуположни плота. Това оформление се среща в дълги и тесни помещение, често превърнати допълнително в кухня.
Кухня на една стена
И трите работни центъра са разположени само на един плат, като мивката е в центъра. Всеки център трябва да бъде на достатъчно разстояние един от друг, за да има достатъчно място за движение между тях. Този тип оформление се среща в много малки пространства - като студио или гарсониера.
Кухня с полуостров
Ако нямате място на стената, но имате достатъчно широко помещение, помислете за плот в средата. Тук може да позиционирате мивката, например, а плотът е достатъчно широк, да ползвате и като зона за хранене.
U-образна кухня
Това оформление разпределя три работни центъра между отделни плотове, формиращи "U". Той е най-ефективният вариант и е идеален ако разполагате с широчина и дължина от поне 2.5 метра. Създаденият работен триъгълник позволява логическа последователност на работните центрове с минимални разстояния между тях.
L-образна кухня
Това оформление заема две стени в стаята, формиращи "L". Подходящо е за зони с врати или прозорци на две стени на помещението, като осигурява допълнително пространство за други дейности като хранене или гладене.
Кухня с остров
Тук има допълнителен плот, разположен в центъра на стаята, който може да побере мивка или рафтове отдолу. Островът може да функционира и като маса за закуска или бар. Той трябва обаче да има достатъчно голям плот за всичко. Подходящ е за големи квадратни кухни в къщи и просторни жилища.