5 - те правила на добрия кухненски дизайн

5 - те правила на добрия кухненски дизайн

Ако спечеля от лотарията ще създам кухнята на мечтите ми.

Може да помислите за луд, човека, който казва това, но истината е, че това всъщност е желание на много домакини, които обичат да готвят и за които то е забавление, хоби, удоволствие...

За съжаление от лотария не се печели толкова лесно, но за сметка на това може да се доближим поне малко до идеята за идеална кухня. Как ли? Ако следвате няколко правила.

1. Работният триъгълник срещу множество работни зони

5 - те правила на добрия кухненски дизайн

Традиционно кухненският дизайн се основава на "работния триъгълник" - пространството между мивката, фурната и хладилника. Всяка "точка" на триъгълника трябва да бъде лесно достъпна, без нищо да прекъсва потока.

Но ако триъгълникът не работи за вашата кухня, я разделете на "зони". Има пет основни зони, които трябва да имате предвид: консуматорска (където съхранявате храната си), не консуматорска (където съхранявате съдове и т.н.), почистване (мивката и съдомиялната машина), подготовка (където приготвяте храна) и готвене (фурната / печката /котлони). Определянето на пет отделни зони осигурява организация, достъпност и лекота на действията.

2. Оставете място за гости

5 - те правила на добрия кухненски дизайн

В идеалния случай вашата кухня ще трябва да има място и за хората, които не работят в нея. Това може да е маса, плот или остров, на който може да седнат. Обикновено кухнята е мястото, където се събираме и веселим, затова се уверете, че вашата е функционална и социална.

3. Внимавайте за вратите

5 - те правила на добрия кухненски дизайн

В кухните има много врати - на хладилника, на фурната, на микровълновата, вратите на шкафовете (да не говорим за чекмеджетата). Уверете се, че вашите не се удрят една в друга и не създават затруднено преминаване.

4. Безопасноста на първо място

5 - те правила на добрия кухненски дизайн

С топлина, вода и остри ножове, безопасността е от съществено значение в кухнята. Няколко неща, които трябва да имате предвид:

- не поставяйте завеси близо до печката

- уверете се, че има безопасно място за ножовете

- уверете се, че имате подходяща вентилация

- не поставяйте електрически контакти твърде близо до мивката

5. Съхранение

Съхранението е много важно в кухнята - има храна, съдове и прибори, които трябва да се прибират. Преценете внимателно всичко, с което разполагате и шкафовете, които ще поръчате. Винаги е по-добре да имате повече.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...