Само на пръв поглед организацията на кухненското пространство е тривиална задача. Всъщност повечето домакини правят много грешки по време на ремонта или подреждането на кухнята. Когато тя се окаже, че не е толкова удобна и практична, колкото бихме искали, става или откровено трудно, или просто скъпо да промените нещо. Поради тази причина е много важно да се вземат предвид няколко ключови тънкости.
1. Размери на дръжките
Може да ви изглежда като дреболия, но е факт, че дръжките не трябва да са големи, за да не пречат и за да не развалят естетиката на кухнята.
2. Мястото на хладилника
И при линейно, и при U-образно оформление на кухнята много хора поставят хладилник до печката. Това изглежда като разумно решение, но не е. До печката хладилникът ще трябва да изразходва повече електроенергия, за да поддържа желаната температура.
Как да го направите правилно: най-доброто решение би било да сложите хладилник от другата страна на печката. В екстремни случаи си струва да обмислите възможността за слагане на шкаф или маса между печката и хладилника.
3. Място на мивката
Мивката в ъгъла е друг често срещан избор, но миенето на съдове в нея, меко казано, не е много удобно.
Най-добре е да преместите мивката така, че да се намира по-близо до средата на плота. Така ще бъде много по-удобно за миене и всичко, от което се нуждаете, винаги ще бъде под ръка.
4. Работен триъгълник
Повечето хора изобщо не мислят за това как се комбинира подреждането на различни елементи на кухнята. Резултатът от този подход винаги е един и същ - работата в кухнята става неудобна и изморителна.
Трябва поне да се опитате да поставите мивката, печката и хладилника на еднакво разстояние едно от друго. Преди да монтирате мебели, би било полезно буквално да нарисувате на пода как ще стоят мебелите.
5. Чекмеджета
Не се препоръчва да поставяте чекмеджета на ъгъла, защото затварянето и отварянето им ще бъде изключително трудно. Друго погрешно изчисление са размерите на чекмеджетата. Истината е, че до 60 см е повече от достатъчен.