10 неща в спалнята, които ви разболяват

За свежо събуждане

6074

Събуждате ли се сутрин по-уморени, отколкото когато си лягате? Имате ли главоболие, запушен нос или суха кашлица? Трудно ли ви е да си спомните последния път, когато спахте добре, или се събудихте, без да се чувствате схванати и отпуснати? Ако откриете, че повечето отговори са "Да" на тези въпроси, възможно е спалнята да ви разболява. Или по- точно няколко неща в нея.

Възглавниците

След дълъг, труден ден, вероятно изпитвате облекчение, когато главата ви усети възглавницата. За съжаление възглавниците бързо събират големи количества бактерии, спори от плесени и акари, които водят до симптоми на алергия, възпалено гърло, главоболие и хрема. Възглавниците трябва да се сменят поне веднъж годишно, ако не могат да се перат. Използвайте антиалергично покритие, за да защитите възглавницата, и сменяйте калъфката на възглавниците на всеки няколко дни.

Стайни растения

Докато растенията добавят цвят и свежест в спалнята и дори помагат да пречистят въздуха, ако имате склонност да преполивате, те не само могат да изгният, но и почвата им може да се превърне в дом за плесени, които могат да доведат до алергични симптоми. Решението е да изберете растения, които искат умерено поливане.

Домашни любимци

Разбира се, те са любими членове на семейството, но когато става дума за сън, по – добре е това да бъде в техните уютни легла, а не да споделят вашито. Освен, че могат да нарушат съня ви, козината им е пълна с алергени и бактерии. Дайте на своите четириколесни приятели свои собствени легла до вашите, и всички вие вероятно ще спя по-добре.

Свещи

Докато свещите са безспорно романтични и страхотно декоративно допълнение в спалнята, ако палите често ароматни свещи, рискувате да си навлечете съвсем не романтично недоспиване, следствие на вредни химикали като бензен и толуен, докато те горят, а самият аромат е дразнещ за тези с химическа чувствителност.

Прахосмукачка

Въпреки, че вашият прахосмукачка е най-лесният начин да се справите с праха в спалнята, ако използвате такава без HEPA филтър, може да изсмучете праха, но само привидно. Затова сложете филтър или използвайте машини на водна основа.

Почистващи препарати

Разбира се, че искате спалнята ви да бъде чиста, но не и ако това означава дразнене на очите, респираторни проблеми или главоболие. И това е, което много търговски продукти за почистване причиняват на хората, чувствителни към миризми или някои химични съставки. Вместо това използвайте натурални продукти като оцет, лимон, сода.

Прозорците

Ако прозорецът на спалнята ви е постоянно затворен, това означава, че държите затворени вътре много замърсители, включително прах, цветен прашец, изпарения от почистващи продукти, прах от килими и мебели, химикали от бои. Знаете ли, че понякога въздухът в затворени помещения може да бъде два до пет пъти по-замърсен от външния въздух.

Овлажнителят

Сухата, сърбяща кожа може да е следствие на използването на централно отопление през зимата, а често решаваме този проблем с овлажнител. Ако не сменяте обаче редовно водата може да се окажете с алергични симптоми заради растежа на мухъл в овлажнителя.

Матракът

Прекарваш една трета от живота си върху матрака, където има кожни люспи, телесни течности, прахови акари, бактерии, прах и мръсотия. Вашият матрак изисква редовно почистване точно като останалата част от спалнята. Затова не забравяйте да прахосмучите и изтупвате редовно.

Килимът

Разбира се, килимът е мек и приятен за босите крака, което го прави най-популярният избор на подова настилка за спалнята. Но той събира и мръсотии от обувки и крака и дори може да стане дом на бълхи, ако вашите домашни любимци имат. Най – малкото, което може да направите е ежеседмично вакуумиране и изпиране на всеки няколко месеца.

Сподели: