Тези неща в банята ви разболяват

Почистването е най - добрата превенция

2896

Когато мислите за опасностите, които домът крие за здравето ви, всички се сещаме за микробите и бактериите. А къде се срещат най – често те? В банята! Наличието им може да накара някои хора да чувстват зле, особено са със слаба имунна система. Ако имате проблеми с дишането, главоболие, виене на свят или трудно зарастващи рано, именно в банята може да се корени и проблемът. Да наистина!

10 брилянтни идеи за банятаКоито никак не са скъпи...

Ето няколко неща тук, които ви разболяват.

Комфортна вентилация: просто реклама или абсолютна необходимост? | Hoval

Мухъл и плесен

Идеи за необичайни промени в банятаВижте някои от най-изобретателните и креативни идеи за баня, които ще превърнат помещението в истинска мечта

Банята е инкубатор за развитието на мухъл и плесен заради влагата. Освен че те са доста упорити за премахване, са и токсични. Плесента, например се разпространява бързо по повърхности като тъкани, фуги, силикон и може да раздразни дишането.

Най-добрият начин да редуцирате развитието на мухъл и плесени е чрез увеличаване на циркулацията на въздуха. След душ пускайте отдушникът за поне 20 минути. Оставете хавлиите и завесите за душ да изсъхнат напълно след всяка употреба.

Светлинни ключове, дръжки на вратите и крановете

Не всеки е усърден в измиване на ръцете след ходене до тоалетна. А ръцете могат да бъдат доста мръсни, когато просто отваряте вратата и светвате. Ето защо ключовете за осветление, дръжките и крановете са носители на множество бактерии като E.Coli и Listeria, които могат да разболеят хората около вас.

Дръжте под ръка дезинфекциращи кърпички и забърсвайте поне веднъж на ден.

Неизправен вентилатор за баня

Вентилатор за баня е от съществено значение за премахване на излишната влага, която се натрупва след душ. Но работи ли добре? Проверете го дали не е покрит с прах и мухъл, които да причинят проблеми с дишането, особено на хора с астма или алергии.

Лошо качество на водата

Твърдата вода, или водата, която съдържа високи нива на минерали като калций и вар, може да причини грозни петна по банята, но ако е замърсена, може да бъде вредна за здравето. Ако обитавате старо жилище, се уверете, че тръбите са сменени. Ако не са, помислете за система за пречистване, за да намалите риска от заболявания.

Главата на душа

Главата на душа могат да се запуши със сапунена пяна, но лесно се почиства с дестилиран бял оцет. По-големият проблем е това, което може да се натрупа вътре.

Изследователи от Университета в Колорадо са открили, че душовете могат да съдърбат микроби като Legionella pneumophila и Mycobacterium avium, нетуберкулозни микобактерии, особено вредни за хората с белодробни заболявания или отслабена имунна система.

Четки за душ, ексфолианти и луфа

Гъбите за миене и и луфата са страхотни за премахване на замърсявания по тялото и мъртвите клетки по кожата, но и приютяват множество дрожди и бактерии. Затова след всяка употреба те трябва да се изплакнат  добре. Оставете ги да изсъхнат на място с добра циркулация на въздуха.

Кърпи за ръце и баня

Колко често сменяте кърпите за баня? Със сигурност не всеки ден. Няма лошо, но ако ги сушите напълно след употреба. Отделете кърпа за ръце и за лице, за да сте сигурни в хигиената.

Четки за грим и аксесоари за коса

Четките за грим, пинсети и инструменти за маникюр и педикюр влизат в пряк контакт с кожата и телесните ни течности и могат лесно да се замърсят с бактерии, които да предизвикат дразнене на кожата или по-лоша инфекция с стафилокок.

Почиствайте ги след всяка употреба и дезинфекцирайте.

Продукти за почистване на баня

Баните са малки пространства и използването на силни химикали за почистване може да причини проблеми с дишането. А когато някои се смесват, токсичните газове водят и до летален край. Никога не смесвайте амоняк и хлорна белина и винаги включвайте вентилаторите, за да увеличите циркулацията на въздуха при почистване.

Освежители на въздуха

Освежителите за въздух също могат да причинят проблеми. Националният институт за екологични здравни науки е установил, че много от тях съдържат 1,4 дихлоробензен, летливо органично съединение, което е свързано с намалена функция на белите дробове.

5 начина да намалите наполовина времето за почистванеНе е нужно да отделяте цял ден, за да вкарате ред в дома си  
Сподели: