6 важни за енергийната ефективност на климатика правила

Спестете средства с няколко прости правила

344

Климатикът вече е част от почти всеки дом. За много семейства той е удобен и предпочитан начин за отопление през зимата, а в горещите лета е задължителен. На пазара има десетки модели, а енергийно ефективните, макар и по – скъпи като цена, се изплащат с времето. Но знаете ли, че ако не се поддържа правилно, той може да харчи повече, отколкото предполагате? Ако се отоплявате или охлаждате с климатик у дома, ето няколко съвета за това, как да го поддържате ефективно и да спестите пари.

Сменяйте въздушния филтър на всеки 3 месеца. Смяната му е също толкова важна за климатика, както смяната на маслото за автомобила. Поставете нов филтър в началото на всеки сезон, а след това поне веднъж на всеки 3 месеца. Ако живеете в район с повече вятър или има строителни дейности, може да се наложи да го сменяте по-често.

Когато сменяте въздушния филтър, обикновено има стрелка отстрани, която показва посоката, в която да го поставите. Тя показва начина, по който въздухът протича през филтъра в уреда.

Купете качествени филтри. Изберете такива с йонизатор, които ще пречистват по – ефективно въздуха.

Задайте температурата, която искате да постигнете в стаята. Ако го намалите или увеличите, няма да охладите или стоплите по – бързо, а ще доведе до загуба на енергия. 

Защитете климатика от прах. Ако правите ремонт, покрийте уреда, за да не влизат частици в него, тъй като могат да доведат до задръстване и по – нискоефективна работа.

Проверете вратите и прозорците. Ако няма добра изолация у дома, а прозорците и вратите не са добре уплътнени, губите много енергия, без да го разберете. Затова, преди да пуснете климатика, се погрижете за тези фактори в помещението.  

Изберете правилния климатик. Може би го знаете, но е добре да повторим. Има различни климатици за различните помещения. Когато избирате уредът, вземете предвид големината на помещението, разположение, слънцегреене, за активно отопление или охлаждане ще го ползвате. Всичко това ще помогне за по – добрата работа на климатика и за по – ниските последващи разходи по поддръжката му.

За още идеи - следвайте ни в Instagram

 

Сподели: