Направи си сам еко почистващи препарати

За чист дом без токсини 

31

Вярвали ли сте, че дори когато чистите у дома,може да навредите на здравето - вашето и на близките ни. Почистващите продукти, които купуваме от магазина, колкото и силни, и ефикасни да са, са пълни с химични вещества, към които много хора имат алергия и които вдишваме. С течение на времето те се натрупват в организма и е възможно да доведат до респираторни заболявания или до смущения в имунната система. Ето защо ви предлагаме няколко естествени и безопасни почистващи продукта, които да направите сами.

10 места у дома, където не почиствате, а е ужасно мръсноДори и най-добрите домакини често забравят тези места

Мултифункционален препарат

Оцет + вода: 1:1

Пролетно почистванеКогато следвате няколко лесни стъпки няма да усетите как иначе досадното чистене се превръща в детска игра

С тази смес може да почиствате навсякъде у дома. НЕ използвайте оцет върху мрамор, камък или гранит - може да развалите повърхността. Колкото и да са ефективни, почистващите препарати като бял оцет и лимонов сок са киселини и ще навредят на естествените камъни. Тези повърхности трябва да се почистват само с неутрални почистващи препарати като сапун и вода или специализирани продукти.

Препарат за под

Кофа с вряла вода + 1/2 чаша бял оцет + 1/2 чаша водка + 1 ч. л. евкалипт или ментово масло

Тази комбинация е подходяща за теракотените повърхности. Не само ще почистите и дезинфекцирате, но и ще придадете приятен аромат.

За почистване на петната на килима може да ползвате и амоняк, но се уверете, че помещението ще бъде добре проветрено след това. И освен това – НЕ смесвайте амоняк с белина - излизащият газ може да навреди на дишането.

 

Препарат за почистване на неръждаема стомана

Бял оцет + зехтин

Напръскайте първо с оцет и изтрийте замърсяванията и петната. След това нанесете малко количество зехтин за блясък.

 

За почистване на стъкло

2 чаши дестилиран оцет + 2 супени лъжици бял оцет

Смесете, напръскайте върху кърпа и почистете.

За почистване на чугунен тиган

Зехтин + сол

Малко мазнина реално ще помогне за почистване на чугуна. Солта от своя страна има лек абразивен ефект и ще изкара мазното.

И ако солта работи добре върху чугун, бъдете внимателни с нея върху влакнести повърхности, като почистване на червено вино от килима. Солта ще помогне на виното да проникне в килима, така че в случая е по – добре да попиете с кърпа, за да махнете колкото е възможно повече течност.

 

Препарат за почистване на тоалетна

1/2 чаша сода за хляб + 1/2 чаша бял оцет

Изсипете, оставяйте да преседи и изплакнете.

Трикове за бързо почистванеХитри начини да премахнете досадните петна
Сподели: