Как да почистите телевизионен екран

Как да почистите телевизионен екран

Последният път, когато сте купили телевизор, вероятно сте прекарали доста време в решeние аването дали да вземете плазмен, LCD или LED екран и да обсъждате между HD, 4K или 8K резолюция. След тази важна покупка трябва да знаете и как да почистите екрана на телевизора, за да можете да увеличите максимално удоволствието си от тези ярки цветове и остри детайли. Независимо дали почиствате телевизионен екран, компютърен екран, мобилен телефон, първо трябва да знаете какви инструменти и методи да използвате.

Повечето от днешните телевизори с плосък екран имат LCD или OLED екрани, които са осветени със светодиоди (LED). OLED-ите използват органични диоди, излъчващи светлина, които се отличават с по-добър контраст, по-тъмни черни и по-ярки бели. Плазмените екрани, които бяха популярни в края на 90-те и началото на 2000-те, бяха спрени от производство през 2014 г., но все още ги има в много домове.

И ако почистването на телевизор от старата школа може да е било подобно на почистването на прозорец, съвременните телевизори изискват повече грижи. Трябва да бъдете много внимателни в това какъв вид почистващ препарат за телевизионни екрани използвате и как го използвате.

Как да почистите телевизионен екран

1. Почистете с  микрофибърни кърпи - съвременните екрани могат да бъдат чувствителни на натиск и могат лесно да бъдат надраскани. Микрофибърната кърпа е изтъкана с много малки влакна, което прави натиска върху екрана по-равномерен и намалява вероятността от надраскване или повреда.

Какво да избягвате - хартиените кърпи, кърпички и други материали могат да съдържат влакна, които могат да повредят екрана.

2. Почистете ъглите - не забравяйте да използвате кърпата, за да почистите ъглите и ръбовете на екрана, като винаги да използвайте чист сегмент.

3. Напръскайте специален спрей кърпата - ако използвате спрей, напръскайте го първо върху кърпата, за да избегнете повреда на вътрешните части; никога не го прилагайте директно към екрана.

Какво да избягвате не използвайте предварително обработени кърпи за прах, тъй като тяхното мазно покритие, предназначено за дървени продукти, може да остави остатъци.

4. Избършете с припокриващи се движения - за да избегнете ивици, се препоръчва почистване с равномерни, леко припокриващи се щрихи - хоризонтално или вертикално. След това преминете през екрана за последен път със суха кърпа, за да премахнете всички остатъци. Почистете и корпуса на телевизора, така че прахът да не пречи на високоговорителите и портовете.

Какво да избягвате - почистване на екрана в кръгове, тъй като това може да направи ивици.

Как да почистите упорити петна

Ако имате по-упорито петни, можете да опитате много разредена смес от дестилирана вода и мек препарат за съдове. Но когато почиствате телевизор с плосък екран, никога не трябва да използвате агресивни химикали като ацетон, толуен или амоняк. Може да изглежда интуитивно да използвате почистващ препарат за прозорци, но той има амоняк като основна съставка, който може да обезцвети за постоянно екрана.

 

 

Направи си сам препарат за почистване на телевизори

Ако искате да спестите малко пари или предпочитате да използвате по-екологично решение, е също толкова ефективно да направите почистващ препарат за телевизори „Направи си сам“. Смесете дестилирана вода с бял оцет в съотношение 1:1. Ако искате да избегнете миризмата на оцет може да използвате смес от една част изопропилов алкохол, смесена с четири части дестилирана вода. 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...