5 начина да намалите наполовина времето за почистване

Не е нужно да отделяте цял ден, за да вкарате ред в дома си  

1578

За много домакини почистването е не само отегчителна и доста неприятна работа, но и често объркваща. От къде да започна? Какво да направя, за да не разхвърлят подредената стая докато чистя следващата? Колко време ще ми отнеме почистването? За да се организирате по – лесно и за да не ви отнема цялото свободно време, от Real Live дават пет съвета за бърза и ефикасна подредба на дома.

Чистете повърхностите от горе надолу

Не правете грешката да чистите масата преди да почистите щорите. В противен случай ще видите как праха от тях отива по мебелите отново. Чистете така, че да не се налага да се връщате и да чистите повторно. Започвайте от най-високите точки (таванът, над шкафовете), след това мебелите и накрая пода/ килима.

Дръжте всички почистващи препарати и принадлежности под ръка

Вярвате или не, но ако имате кошница с всички необходими за почистване принадлежности под ръка като кърпи, препарати, моп, ще спестите много време. Най-малкото че няма да се разкарвате из цялата къща, за да търсите кое къде е.

Почиствайте паяжината веднъж седмично

За паяжината не се налага да наемате професионалист, а като я махнете, стаята ще изглежда доста по – добре. Освен това е много лесно да я махнете. Трябва ви влажна кърпа и дълга пръчка, на която да я сложите. Само минете ъглите и сте готови.

Чистете в движение

Това важи особено за кухнята. Създайте си навик да почиствате и подреждате дребните неща веднага. Ако има нещо разлято на плота – почистете го веднага. Подреждайте съдовете по местата им след като изсъхнат. Не струпвайте бележки и сметки, а ги подреждайте или изхвърляйте ненужното. Така неусетно ще сте почистили стаята.

Организирайте семейството да ви помага

Знаем, че звучи като клише, но ако накарате всички у дома да ви помагат ще спестите значително време. Например нека мъжът ви има задължението да пуска прахосмукачка, ако децата са малки дайте им да бършат прах или да сортират прането, да слагат мръсните съдове в миялната….В ежедневни навици, които им създадете ще облекчите и вашата работа. 

Сподели: