Поддръжката и защитата на дървените мебели изисква специални грижи

Кои са правилните продукти, разказва Емил Кунчев от "Оргахим"

1473

Емил Кунчев е маркетинг мениджър на "Оргахим"АД от 2017 година. Започва в компнаията през 2014 г. и преминава през позиции като Трейд маркетинг специалист и Бранд мениджър. Има над 10 годишен опит в Маркетинг и продажби, като е работил за компании като "Каменица" АД и PipsiCo. Финансист и магистър по Маркетинг от Стопанска академия "Д.А.Ценов", Свищов. 

Г-н Кунчев, наскоро излязоха данни, според които се наблюдава ръст на потреблението на АКВА продукти за дома. На какво смятате се дължи този интерес и има ли превес на конкретен продукт?

Ръстът в потреблението на водоразредими покрития за защита и декорация на дървени и метални повърхности в дома е очакван и свързан с тренда към природосъобразния начин на живот. Потребителите стават по-отговорни в процеса на вземане на решение за покупка, като освен всички продуктови характеристики все повече обръщат внимание на ефекта, който рефлектира от използването на същия този продукт. При Аква продуктите използването на водата, като разредител, а също и като средство за последващо измиване на инструментите за боядисване, намалява употребата на разредители и съответно летливите органични съединения във въздуха.

Наблюдавате ли някакви тенденции в предпочитанията на българските потребители към материалите, които избират за дома си?

Според мен се наблюдава следната тенденция - колкото повече навлиза изкуственият интелект в ежедневието ни, толкова повече търсим уюта на естествените материали в дома си. В днешния забързан свят, човек се нуждае от качествена почивка и все повече от връзка с природата.Дървото безспорно е най-истинският и вечен като мода материал. В този ред на мисли, кои са най-търсените видове?

Видовете дървесина няма как да се категоризират на търсени и по-малко търсени. Тяхната употреба е свързана с предназначението, което могат да задоволят. Например меката дървесина се предпочита основно там, където е нужна лекота на материали – като вратичките за шкафчета. Твърдата се използва най-вече там, където е необходима сериозна износоустойчивост – например подове и плотове.
За всички видове дървесина Оргахим предлага решения, които защитават трайно и декорират, според желаните цветове и степени на гланц.

Какво трябва да знаят потребителите, които се насочат към покупка на мебели и аксесоари от дърво? За какво трябва да внимават при избора, как да купят подходящия материал според това, дали е за дома вътре или за двора?

Дървото е скъп материал, който изисква правилна защита и поддръжка, за да радва собственика си дълго време. Важно е при покупка на мебели и аксесоари от дърво, потребителите да се поинтересуват как е защитен материалът, както и какъв е видът на дървесината, за да знаят как да се грижат за нея в бъдеще.

Как да се грижим за дървените мебели и покрития, за да ги запазим възможно най-дълго? Кои са стъпките, които трябва да следваме, за да защитим дървото и колко често е необходимо да се прави?

Защитата на дървените повърхности се осъществява от импрегниращи продукти и от филмообразуващи продукти. Чрез портфолиото на най-новия ни бранд TIMMER, ние предоставяме възможност на потребителите да изберат правилната система за протекция и декорация на дървото съобразно техните предпочитания.

Проникващите в дълбочина продукти защитават дървото отвътре. Такива са TIMMER Impregnant, който се използва срещу вредители и е за превантивна защита, и маслото за дърво TIMMER с добавени естествени восъци, което подпомага водонепропукливостта на дървения материал.

Повърхностната защита осигурява бариера между външната среда и дървото. При този тип защита се образува защитен слой. Тя го предпазва и от UV лъчите, които на практика го увреждат. Отлична защита на дървените изделия са лаковете TIMMER на водна основа - водоразредими и полиуретанови лакове на водна основа, които запазват структурата на дървото и го предпазват от външните влияния.

Няма как да не споменем и декорацията на дървото. За да се промени естественият цвят на даден дървен материал, без да се закрие структурата на дървото се използва байц за дърво. Байцът прониква на голяма дълбочина в капилярите на дървото, без да ги запушва и без да скрива текстурата на дървото.

Все по-популярната ретро тенденция изисква използването на различни ефектни продукти за дърво. Продуктът Timmer Антик придава изкуствено състарен вид на дървесината, като позволяват потребителите по свой вкус да декорират дървените детайли.

Като обобщение мога да заключа, че дървеният материал трябва да бъде добре защитен преди да влезе в експлоатация, както и след това периодично да се поддържа с подходящите продукти, защото веднъж нарушена, структурата на дървото не може да бъде възстановена.

 

Сподели: