Каква температура в стаите поддържат жителите на различни държави през зимния сезон

Може ли да познаете в домовете на кои нации е най-топло?

12735

Всеки човек се чувстват добре на различна температура. При едни зоната на комфорт е 18 градуса, при други – 24-25. Специалистите препоръчват различна температура за отделните стаи. Така, например идеалната температура за хола е 20-23 градуса, за кухнята – 17-18 градуса, 17-20 градуса за спалнята и 15-19 градуса за банята.

От Bright Side проверяват какви са средните температури в домовете в различни страни през зимата и дали те съответстват на дадените препоръки.

Великобритания – 15 градуса

Туристите обичат да разказват истории за студените къщи във Великобритания, за горещите камъни под чаршафите, за да затоплят леглото и за много други любопитни неща!

Като цяло всичко това е вярно, защото британците не се страхуват от студа и предпочитат да пестят пари. Домовете им се затоплят с газови нагреватели, които работят ефективно, за да плащат по-ниски сметки за комунални услуги. Средната температура в хола им е 15 градуса, а  в банята – 10.

Франция – 17 градуса

Във Франция, както и във Великобритания, повечето къщи разполагат със собствена система за централно отопление. Тези, които живеят в жилищни блокове обаче се отопляват централно и когато стане студено се пуска цялото отопление, което може да струва доста скъпо.

Япония – 10 градуса

Въпреки доста студените зими с температури, които са около 1 градус, в Япония няма централно отопление. Ето защо, когато стане студено, японците включват климатици, радиатори, пускат електрически килими, одеяла, и по-важното - kotatsu (японска затопляща маса).

Испания – 18 градуса

В Испания има централна система за отопление, но не и навсякъде. Тези, които живеят в жилищен блок, могат да се наслаждават на топлината едва между 7 и 10 часа вечерта. През останалото време те използват радиатори.

Румъния – 20 градуса

В Румъния има централно отопление, което работи на газ. Въпреки това поради многобройните опасни изтичания на газ през 90-те години много от къщите предпочитат да собствени котли в мазето. А те осигуряват много приятна температура в домовете.

Холандия – 16 градуса

В Холандия всеки жилищен блок има свой собствен котел с газово захранване, осигуряващ топлина за всяко жилище. От вас зависи да изберете кога искате да включите радиатора. Това обаче излиза доста скъпо, а средната месечна сметка за отопление може да стигне до 200 евро. Ето защо холандците обикновено отопляват само хола и кухнята си.

САЩ – 20 градуса

В САЩ отоплението е най-вече на газ. Собственикът на жилището решава кога да включва отоплението.

Иглу (Аляска, Чукотка) – 16 градуса

В тези ледени къщи температурата се запазва 16 градуса, благодарение на животински кожи на пода и стените.

Чехия – 18 градуса

В Чешката република има централна отоплителна система, но местните жители казват, че това е доста слаба. Ето защо чехите предпочитат да инсталират индивидуални термопомпи или газови котли.

Германия – 17 градуса

 

Отоплителната система на Германия е почти същата като тази в Холандия. Котлето на къщата обикновено се намира в сутерена, а германците внимателно регулират отоплителната мощност, за да не харчат твърде много пари през зимния сезон.

Унгария - 18  градуса

Отоплителната система на Унгария работи на газ. Средната месечна сметка за отопление за апартамент с 2 спални е около 60 евро. Все още обаче някои хора се отопляват с печка на дърва.

Дания – 18 градуса

 

В Дания има централно отопление, но е изключително скъпо. Тя може да бъде до 4 000 евро годишно. Ето защо датчаните имат камини в домовете си.

Италия – 17 градуса

Положението в Италия е подобно на това в Испания: зимите са топли, но в апартаментите е много студено, тъй като почти няма централно отопление. Те използват електрически радиатори и спят с топли пижами.

Русия – 25 градуса

Това е парадоксално, но жителите на най-студената страна в света са най-големите любители на топлината. Когато е студено навън, е лято в руските апартаменти, а те ходят по тениски и шорти.

 

Сподели: