Как да направите тясна стая по-удобна

Как да направите тясна стая по-удобна

Да направите тясна стая възможно най-уютна и удобна не е трудно, просто трябва да знаете и да умеете правилно да използвате някои дизайнерски техники. Белите стени и голям брой огледала отдавна вече не са задължително и единствено спасение за дизайна на продълговати помещения. Вижте някои от най-успешните начини, които помагат визуално да промените  геометрията на пространството, а също така ясно показват, че основното не е броят на квадратните метра, а как се използват.

Грешки в декора на дома

Свикнали сте да ви показваме последните тенденции в интериорния дизайн и бляскави жилища на звезди. Днес обаче няма ...

16/11/2015

Метод 1: Леки и светли мебели вместо обемни и правилното им позициониране

18 стилни декора в цвят горчица

Цветът може да има понякога кремави, златни елементи. Ако намерите правилния акцент – на столовете, полилея или...

15/03/2016

Масивните мебели заемат много място, всеки знае това. Въпреки това собствениците на малки апартаменти продължават да купуват обемисти гардероби, дивани и трапезни маси, тъй като ги смятат за по-функционални. Всъщност можете лесно да вземете леки, почти безтегловни интериорни предмети, които не претрупват наличното пространство, а напротив, правят го лек, просторен и многофункционален. Ярък пример е кръгла маса за хранене вместо правоъгълна дървена. Или висок шкаф до тавана в тона на стените, който се слива с декора на стаята.

Важен фактор е правилното подреждане на мебелите. При положение, че имате тясна стая, не поставяйте всички мебели на една стена. Такова подреждане ще подчертае удължената форма на стаята и няма да направи пространството визуално по-широко. Опитайте се да използвате възможно най-малко мебели и не запълвайте всеки свободен метър с него. По този начин стаята ще има много свободно пространство и тя ще изглежда по-широка. Друга тайна са кръгли мебели, по-специално маси. Тази форма ви позволява визуално да променяте пропорциите на дълга стая.

Метод 2: Комбиниране на различни текстури

Можете да премахнете дължината, като използвате комбинация от различни текстури в декорацията на стените. Освен това, това може да се направи не само на противоположни стени, но и в една и съща повърхност. Обърнете внимание, че различни текстури означават не само самите материали, например дърво и мрамор, но и имитиращите. По този начин можете да направите стаята по-широка и да я разделите на няколко зони.

Метод 3: Правилна комбинация за цвета на стената

Продължавайки темата за стените, искаме да се съсредоточим върху факта, че основната задача на собствениците на апартаменти е да подчертаят късите стени и визуално да намалят размера на дългите. Това е много лесно да се направи. Достатъчно е да боядисате късите стени в богат, дълбок нюанс (например син) и да направите дългите светли (бежово, бяло, мляко и др.) Използвайки тази проста техника, ще постигнете визуално разширяване на пространството, което е основната ни цел.

Метод 4: Декорирайте къса стена с прозорец

Ако прозорец е разположен на къса стена, използвайте го за собствените си цели. Изберете цветни пердета или драперии в магазините. Те ще станат не само красива, естетична опция за декориране на прозореца, но и ще придадат обем. И най-важното - такъв текстил е в състояние да скрие допълнителни сантиметри дължина. Най-доброто решение е да закупите завеси в стената с 3D-печат. Те ще изглеждат като стенописи или картини и ще бъдат прекрасен акцент в стаята.

Метод 5: Добавяне на архитектурни елементи

Друг интересен начин за балансиране на удължена стая е използването на подиуми, колони, арки и декоративни камини. Има обаче едно „но“: към такива архитектурни елементи може да се прибягва само ако стаята не е много малка. Камина или подиум трябва да бъде поставен в центъра на стаята, така че акцентът да бъде средата. Така можете да направите пространството по-малко издължено.

Метод 6: Правилно зониране на помещението

Тесните стаи се нуждаят от правилно зониране. Добрата новина е, че това може да се направи по всякакъв удобен за вас начин: използване на мебели, различни подови настилки, акцентни стени, осветление, декоративни елементи и т.н. Можете също да използвате екрани или гипсокартон. Уверете се, че те не правят стаята още по-тежка, в противен случай всички усилия ще тръгнат надолу.

Метод 7: Обърнете внимание на осветлението

Ако не искате да унищожите всички шансове за визуално разширяване на стаята, погрижете се за компетентно осветление. Само един източник на светлина, например, обемният полилей, разположен в центъра на тавана, е истинско табу за тясна стая. Най-добре е да изберете полилей със светла рамка и няколко нюанса, които след това ще трябва да бъдат допълнени със стенни лампи, такива разположени над главата на леглото, лампи над бюрото, прожектори и т.н.

Метод 8: Използвайте кръстосани мотиви

Забележителен вариант за визуално разширяване на стаята са напречните мотиви. Какво означава това? За да направите пространството между надлъжните стени да изглежда по-широко, използвайте хоризонтални елементи между тях. Например, хоризонтални ивици в модела на пода, напречни греди в таванната конструкция, диагонално полагане на паркетни дъски и така нататък.

Друг момент, на който трябва да обърнете внимание, е облицовката или декорацията на къси стени. Най-добре е да използвате хоризонтални мотиви за тези цели. Това може да бъде вълни, зигзаг, райета, украшение и т.н. Но вертикалните орнаменти само ще влошат ситуацията и ще направят стаята още по-тясна, отколкото беше първоначално.

 

5 начина да аранжирате мебелите в дългата стая

Дългите тесни всекидневни могат да се превърнат в сложна работа когато стане дума за оформяне на пространството. Нико...

29/01/2018
За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...