Подгответе басейна в градината за лятото с бордове за басейни от Semmelrock

Със Semmelrock е лесно

7943

Няма по-добър начин да победите жегата от потапяне в хладката вода на басейн във Вашия собствен двор. Ако сте решили да инвестирате в подобно съоръжение и да превърнете басейна в звездата в двора трябва да вземете предвид както дизайна на басейна, така и оформлението на зоната около него.

Тъй като, акцентът около басейна винаги пада върху настилката, изборът на подходящо решение е от първостепенно значение за цялостното излъчване и безопасността на това кътче. Основно изсикване към настилката около басейна е повърхността да не е хлъзгава, да бъде устойчива на ниски температури и не на последно място да има лесна поддръжка.

Когато избираме настилката около басейна трябва да започнем с избор на борд. Той ще служи за връзка между водната площ и плажа, като основната му функция е да възпрепятства навлизането на дъждовни и други води от плажа в басейна. Освен това, бордът не трябва да има остри ръбове, а повърхността да не се хлъзга и да позволява удобно захващане и излизане от басейна.

Semmelrock предлага различни възможности за цялостното оформление на зоната около басейна с изискан дизайн, но в тази статия ще обърнем внимание как стъпка по стъпка да подготвите борда около басейна с помощта на специално създадените за тази цел елементи за завършване на басейна от серията Bradstone Old Town. Двата цвята варовик и пясъчник създават Южняшко излъчване, а ако проявите креативност може да заложите на ефектния контраст между тях.

Необходими материали

Ъглов борд за басейн Bradstone Old Town – 45 x 45 x 38 - 4,2 cm

Основен борд за басейн Bradstone Old Town – 45 x 30 x 3.8 - 4,2 cm

 

Грунд, лепилен разтвор, фугираща смес

Необходими инструменти

Назъбена метална маламашка, нивелир, мастар, пош, гумен чук, ролетка, четка с твърд косъм,

ъглошлайф, компресор с пистолет

Подготовка

 

Започнете с подготовката на бетоновата основа, като нанесете равномерно грунд с четка и оставете да изсъхне според препоръките на производителя.

Подредете бордовете сухи около целия басейн, оставяйки фуги с ширина приблизително 10 мм между плочите.

Ако е необходимо да подготвите плочи съобразно конкретен размер, за да запълните пространството може да вземете конкретния размер, използвайки две летви, които опирате по краищата на плочите. Изрежете борда с помощта на ъглошлайф с диамантен нож, предназначен за сухо рязане на бетон.

Лепене

Смесете строителното лепило с вода (съгласно инструкциите) и го нанесете с назъбена стоманена маламашка върху бетоновата основа и върху плочите,  като съобразите големината на зъбите на маламашката с  големината на плочите.

Започнете лепенето от ъгловите елементи с размер 45 x 45 cm. Продължете с останалите елементи 45 x 30 cm , като ги поставяте с притискане вляво и вдясно, почуквайки ги с гумен чук, докато всеки елемент потъне в слоя лепило и бъде добре нивелиран спрямо цялата площ. При оформянето на борда трябва да се обръща внимание под елементите да не остават кухини. За целта трябва да се съобрази гъстотата на лепилния разтвор, така че да се осигури достатъчната дебелина на пласта лепило.

Важно е при поставянето на всеки следващ елемент да следите за равниността на готовата повърхност. Използвайте нивелир или мастар с дължина най-малко 2 метра,  за да сте сигурни, че бордовете са положени правилно.

 Не стъпвайте върху обработената повърхност в продължение на 8 часа.

Фугиране

След като лепилото се втвърди, отстранете праха и мръсотията от фугите с помощта на компресор с пистолет за продухване.

Нанесете фугиращата смес, запазваща след втвърдяване висока еластичност, така че да може да поема без напукване движенията на плочите, породени от механично или топлинно натоварване. За нансяне на фугиращия материал използвайте пош с накрайник с размер съобразен с широчината на фугата.  Отстранете остатъците от фугиращият материал върху плочите с вода и четка, според инструкциите на производителя.

Сега вашият нов, красив басейн е готов. Остава само да поканите приятелите си за едно лятно забавление. 

 

Сподели: