Всички нюанси на сивото в интериора: полезни съвети - част 1

Защо това е идеалната гама

177

Стомана, сребро, олово, цвета на асфалт и графит, гълъбowo, перлено сиво, опушено, седеф, антрацит, пепел... Дизайнерите с право смятат сивото за един от най-елегантните цветове, който се разкрива чрез много сложни нюанси. И според психолозите сивото е в състояние да изпълни интериора с усещане за спокойствие и стабилност. Не разсейва, не отнема вниманието и помага да се концентрираме върху собствените си чувства.

Ето защо сивото е идеално за всяко пространство – от банята до спалнята. Основното нещо е наличието на достатъчно осветление. В същото време сивото съжителства перфектно с всеки стил: хай-тек, таванско помещение, минимализъм ... То омекотява претенциозния блясък на барока и подчертава елегантността на арт деко.

 

Сивият цвят има много неоспорими предимства. На първо място, той служи като отличен фон за ярки мебели. А диваните и фотьойлите в сива тапицерия изглеждат по-скъпи, отколкото в черно или бежово. Също така, благодарение на огромната наличност на нюанси, сивият цвят ви позволява да подобрите пространството. Например светлосивите нюанси създават усещане за простор, чистота и свежест. Тъмно сивите са подходящи за камерна, чувствена атмосфера. Те придават дълбочина на пространството. Ако боядисате далечната стена на стаята в тъмно сиво, това визуално ще увеличи стаята.

Един от най-елегантните нюанси на сивото е сребристият. Този цвят е идеалният неутрален. Не е много топло и не е много студено. Внася хармония и дълбоко усещане за спокойствие в стаята.

 

Въпреки че е самодостатъчен, сивото е отличен за комбинация. Най-ефектните цветови комбинации са:

Сиво + лилаво, лавандула, слива, патладжан, люляк, вино, бордо, рубин - изглежда много чувствено.

Сиво + синьо, синьо - студено и елегантно.

Сиво + сребристо - стилно, елегантно и в същото време не претенциозно.

Сиво + жълто е много весела комбинация.

Сиво + бежово е комбинация, която никога не дразни.

 

 И още едно важно правило. Никога не избирайте сиво въз основа на малка част от картела. Цялата красота и благородство на цвета може да се види само ако боядисате част от стената. Освен това с този подход ще бъде по-лесно да разберете с кой цвят да се съчетаете.

Кои нюанси на сивото са подходящи за всяка стая, ще разберете в част 2 на статията. 

Сподели: