Отворени рафтове в интериора

Кои са техните плюсове и минуси 

160

Дизайнерите ги обичат, а клиентите им ги харесват, но избягват. Отворените рафтове. Напоследък толкова модерни, те имат своите ревностни последователи, но и яростни противници. В повечето случаи вторите са заради факта, че трябва да пазят безукорен ред и да почистват по – често.

Отворени кухненски шкафовеНа мода са!

Напоследък светлите отворени рафтове са неизменна част от интериорите на дизайнерите. От една страна, те са много ефективно решение, което ви позволява визуално да разтоварите пространството и да ви освободи от натиска, който създава един масивен шкаф. От друга страна, този вид дизайн създава много трудности за поддържането на реда и хигиената и не винаги е практичен.

Ползите

7 причини да изберете отворените рафтовеТе имат повече ползи отколкото може да предположите  

 

Те са идеални за най-малките пространства. Висящите шарнирни рафтове могат да бъдат с различна дълбочина и дължина, а липсата на допълнителни части позволява да не се  фокусирате върху малка площ.

Друг безспорен плюс на отворените рафтове е видимостта и достъпността на всичко, което стои върху тях. Това предимство може да се използва за съхраняване на ежедневни хигиенни продукти в банята, често използвани съдове в кухнята и играчки в детската стая. Последното се дължи на особеностите на детското разбиране за света: детето възприема в по-голямата си част само това, което вижда и лесно може да го получи.

Не може да не споменем и естетическия компонент. Не само съдържанието на рафтовете придава на пространството индивидуалност и характер, но самите те могат да играят ролята на декоративна украса, ярък акцент или истински арт предмет. Рамка, изработена от необичаен материал, задни стени, боядисани в различни цветове, интересна форма (например шестоъгълна или триъгълна), ще направи рафта истинско произведение.

Недостатъци

Отворените рафтове често се наричат ​​прахоуловител и в това има известна истина. По тях наистина се натрупва голямо количество прах , което изисква редовно почистване. Тази опция определено не за хора, които биха минавали по повърхността само веднъж месечно.

Друг минус на отворените рафтове е, че ще трябва да поддържате идеален ред на тях. Дори да не сте перфекционист, е добре да поддържате организация там и да връщате всички неща по местата им, за да запазите композицията.

Отворените рафтове са идеални за съхранение на малки предмети, книги, съдове и други малки предмети, но очевидно нямат голям капацитет . Ако имате нужда от възможно най-много място за съхранение, особено за големи предмети, по-добре е да замените рафтовете с шкафове, затворени стелажи и скринове. Можете да изберете комбинирана опция: например шкаф с отворени рафтове и затворени секции.

Съвети за дизайн

Ако все пак решите да използвате отворени рафтове в интериора, не забравяйте да вземете предвид, стената зад тях. Заложете на семпъл и ненатрапчив цвят.

Ако използвате отворени рафтове в кухнята, не поставяйте красив, но неизползван комплект, тъй като ще трябва да се мие редовно. Най –добре е да се съхраняват красиви съдове, които използвате ежедневно - много по-лесно е да поддържат чисти.

Можете да използвате комбинирани опции, при които отворените рафтове действат като стилно декоративно допълнение към обикновените затворени шкафове.

Ако няма толкова много място, не претрупвайте пространството с масивни структури, висящи над главата ви. Днес има огромен избор от рафтове, които могат да образуват оригинални композиции. Такива модели не само обогатяват стаята функционално, но и действат като интересен акцент.

11 начина да сложите отворени рафтове в кухнята Те са стилно допълнение към стаята
Сподели: